21 de febrer 2021

TNC. La nit de la iguana

Ahir vaig tornar al TNC, a veure La nit de la iguana.

Partia de zero, ja sé que hi ha una pel·lícula antiga basada en aquesta obra de Tennesse Williams, però ni l'havia vist ni sabia massa de què anava. I bé, fins al 28 de març l'estan representant a la sala gran del TNC.

La direcció és a mans de Carlota Subirós i compta amb una magnífica escenografia i un bon repertori d'actors i actrius (per entendre'ns: cares força conegudes del teatre català i, de retruc, de les telenovel·les de després de dinar).

L'acció és situa a principis dels anys 40 (i surten uns alemanys contents amb l'ofensiva nazi per contextualitzar-ho), en un hotel paradisíac de Mèxic. El protagonista masculí és en Shannon, un capellà a qui van fer fora de l'església per certs escàndols i a qui han reconvertit en guia turístic. Per altra banda tenim les dues dones: una que regenta l'hotel i una altra que representa tot el que la primera no és. Realment la feina dels actors és molt bona, però si m'ho permeteu, no parlaré de l'argument sinó de l'escenari:


 Bé, la foto no és perfecta però us en feu a la idea, no? Una recreació perfecte d'un hotel prop del mar i les palmeres, amb vegetació tropical i un tarannà que convida a imaginar-te que ja està allà, assegut a l'hamaca i bevent un ron-coco.

L'acció transcorre en una sola nit i, si una cosa m'agrada tant o més que l'estructura que surt a la foto és la il·luminació. Cau el vespre, entra la nit, comença un nou dia. Tormenta tropical inclosa i sons selvàtics acompanyat la imaginació. Quina gran feia, els escenògrafs i els tècnics de llum (no sé com es diuen ni si van tot junts en un pack quan dius escenografia).

Pel que fa a la història, és punyent i un constant anar i venir, una lluita interna entre diferents formes de viure la vida o escollir el més correcte. Personalment se'm va fer un pel llarga a causa d'un parell de moments que hagués retallat una mica, i tampoc acabo de veure clar alguns personatge, però en general el resultat és postiu. I bé, només per veure'n el muntatge ja val bastant la pena.

2 comentaris:

roser ha dit...

En Lluís també va anar a veure-la i li va agradar força.

Eli Ramirez ha dit...

és una obra molt de TNC: escenari gran, grans actors, autor de renom... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails