24 d’octubre 2019

Exposicions sobre la Barcelona desapareguda

Ara mateix, i fins d'aquí a pocs dies, conflueixen a Barcelona dues exposicions molt similars i que tenen en comú la desaparició d'una part de Barcelona, concretament la zona al voltant de la catedral. 

Les exposicions són aquestes dues:
Tant una com l'altra m'han agradat molt i, si podeu avui o demà, us recomano que les visiteu juntes perquè tenen MOLTS punts en comú (inclús algunes fotografies iguals) i es complementen.

La ciutat dels passatges
Abans de la Via Laietana

L'arxiu fotogràfic de Barcelona té més de tres milions de fotografies (aviat és dit!). Aquesta expo -ja us podeu imaginar pel títol- ens mostra com era la zona que avui en dia coneixem per Via Laietana. Les fotos es van fer a través d'un concurs: a l'any 1908 es va convocar un premi perquè la gent fes fotografies i dibuixos de la zona, donar que aviat desapareixeria i es volia documentar.
Carrers i places van dir adéu i avui només ens en queda el record gràfic. A mi, certament, em costa molt imaginar-me la ciutat així... però a la vegada sento com una mena de nostàlgia per una cosa que no he viscut. 

Les fotografies són, entre d'altres no identificats, d'Adolf Mas, Joan F. Rovira, Carles Passos, Narcís Cuyàs, Josep Pons Escrigas i Miquel Matorrodona.
Això de que les portes siguin així no ho acabo d'entendre, algú m'ho pot explicar?


El barri perdut

I aquesta segona expo, que és la que acaba demà, és un recull de fotos d'un barri que ja no existeix com a tal, sinó que ara és el que coneixem com a plaça de la Catedral, on posen les paradetes de la Setmana del Llibre en Català i les de Santa Llúcia.

Un barri ple de vida i ple de raconets i que va tenir vida durant més de 600 anys, però que entre les obres de l'avinguda de la catedral, la via Laietana i els bombardejos... doncs ja no hi és.

Jo miro aquestes fotografies (i les de l'exposició anterior) i penso que quina pena que tot això ja no hi sigui. És obvi que tot té coses bones i dolentes, però jo soc terriblement nostàlgica i ho passo fatal quan hi penso. (I per cert, he llegit que no és una expo nova: ja es va fer a l'any 2015 a la Casa dels Entremesos). Quina sort haver-la pogut recuperar. Us poso algunes fotos...si mireu a la esquerra de la foto, us ubicareu!!

adéu, casetes, adéu.


5 comentaris:

roser ha dit...

A mi les expos que fan al'AFAB m'agraden molt. Hi sóc assidua. De fet unes 15 d'aquests tres milions són meves (je je, hi vaig fer una donació l'any passat)
Per completa-ho podrien fer una expo dels dibuixos que li va encarregar l'Ajuntament de l'época a Dionís Baixeras, són una meravella.

El detall de les portes també em va cridar l'atenció. Podrien ser així perquè entrés el sol i l'aire i mantenir una mica la intimitat. No sé.

Eli Ramirez ha dit...

a si?? ostres que bo això de les 15 fotos!
Doncs jo si t'he de ser sincera, era el primer cop que hi anava!

Lo de les portes, sí. Ben curiós. No ho havia vist mai.

Unknown ha dit...

AQUESTES PORTES , EN SABEU ALGUNA EXPLICACIÓ ???

Unknown ha dit...

Aquestes portes , podeu aportar informació ???

Unknown ha dit...

Gràcies

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails