07 de novembre 2018

Open House BCN: La casa de la Seda (Casa del Gremi dels Velers)

Un any més va arribar l'Open House a la nostra ciutat i un any més vaig intentar visitar alguns dels edificis. Enguany poquets: ni jo em trobava molt bé ni el temps acompanyava massa... però bueno, aquesta nova edició l'he saldat amb dos edificis vistos i ja n'estic satisfeta :-) Un d'ells va ser la Casa de la Seda, que avui us explico:

(Vagi per endavant que les fotos són de mala qualitat 
però em ve de gust posar-ne moltes per il·lustrat les meves paraules) :-)

Segurament l'edifici l'haureu vist alguna vegada (comproveu la Viquipèdia): és aquell edifici amb la façana tan peculiar (esgrafiada) que hi ha a Via Laietana prop d'Urquinaona.

La història d'aquest gremi es situa vora el segle XII, malgrat que no va ser fins al segle XVI que Carles I no ho va oficialitzar. L'edifici com a tal es va construïr al segle XVIII i avui en dia està considerada com a BÉ CULTURAL D'INTERÉS NACIONAL.

Mireu, quan entres hi ha un vidre amb sedes dibuixades:


I després un pergamí antic dins un quadre. És el document que us he comentat abans i que va signar el Rei.


Quan entres per la porta et trobes un petit menjador on s'hi destaquen dues coses: en primer lloc, les parets. Són de seda. Jo patia perquè pensava, ves que no m'hi acosti massa i sense voler li faci un forat amb la cremallera o algo. O_O. Per sort no va passar res. 

L'altre cosa són els angelets que pengen de la paret, a l'estil orfeó. En aquest cas són uns angelets que acompanyen a la processó de la Santa Espina. Els més entesos potser reconeixereu els objectes que porten a les mans.


Decorant una de les sales hi tenen UN GRAN CUC DE SEDA:


També hi ha antigues màquines d'aquestes de fer teixits :-)


Ens van explicar que com que en aquella època hi van haver forces desamortitzacions i destrucció de convents que hi havia pel centre, doncs van poder adquirir un parell de peces interessants. Un és aquest armari que podeu veure aquí a sota. Lo altre era un Crist d'ivori al qual no vaig poder fer foto perquè tota l'estona hi havia gent al davant :-)


Punt important: LA BIBLIOTECA-ARXIU
Conserven molta cosa però ho van poder digitalitzar i ara el fons en sí està ingressat, des de l'any 2012, a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB).Bé i finalment us poso dues fotos de la sala principal, on s'hi feien concerts (crec que va dir que s'hi va fer el primer concert de cambra de la ciutat) i que ara es pot llogar per a esdeveniments.Per últim............ SABEU QUIN ÉS, EL GREMI DELS VELERS? (jo no ho sabia xD)


4 comentaris:

roser ha dit...

L'armari i el crist eren del convent de Jonqueres que ara està en part a l'esglèsia de la Concepció. El van traslladar amb l'obertura de la Via Laietana. Aquesta seu gremial va patir el risc de l'enderroc quan van fer el Palau de la Música perquè "tapava". Per sort no va anar a parar a terra.

Pons ha dit...

Sense desprestigiar la casa de la seda que està molt bé, jo vaig aprofitar prou bé el Open House, vaig anar al Arc de Triomf, a
la biblioteca de la UPF que era un antic dipòsit, a les cavallerisses
de la Guàrdia Urbana, a veure el recinte dels orangutans del zoo, a
les Torres Venecianes, al MNAC i al museu de arqueologia. Per cert, al museu de arqueologia ensenyaven jocs de taula i vaig provar el Q i el Century,
prou bé els dos. Tot això en un sol dia!

Eli Ramirez ha dit...

Roser, sort que et tinc a prop per complementar les meves explicacions. Ja veus que jo sóc bastant informal i ho explico tot massa per sobre, jejej... merci!!!

Eli Ramirez ha dit...

i Pons, homeee, molt bé no? Jo alguns dels que anomenes ja els he visitat en altres ocasions... i altres, espero fer-ho en les properes. Vas aprofitar molt bé el dia!!! (en sèrio un sol dia?? molt fort! alguns dels que dius solen tenir molta cua)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails