08 d’agost 2018

[Lectures] Pont de cendra (Raül Romeva)


Pont de cendra és una novel·la escrita pel Raül Romeva. Podria aprofitar i parlar del procés, però és un tema que em fa tanta ràbia i em dol tant, que només diré LLIBRETAT PRESOS POLÍTICS JA!


Dit això (que sé perfectament que no porta a enlloc però cal que entre tots ens anem recordant que hi ha persones innocents a la presó) parlaré de la novel·la.

Pont de cendra és un llibre que parla de la força de l'amor i de com d'absurda pot ser una guerra, sobretot quan es fa entre pobles germans. El llibre està inspirat en una història real, "els amants de Sarajevo" (podeu Googlejar-ho) i en la seva pròpia experiència, ja que Romeva va estar a principis dels 90 participant en iniciatives de suport als refugiats als camps de concentració de Croàcia i després va donar suport a la UNESCO com a responsable del programa educatiu i cultural de la Pau, entre d'altres.

La història es mou entre dos móns. Al principi no tenen res a veure (passat i present) però poc a poc es van encaixant les peces. He de dir que malgrat que m'ha agradat força, crec que hi ha coses molt forçades (per fer encaixar les històries crec que s'han forçat massa algunes casualitats i m'ha resultat poc creïble en aquest aspecte). Pel que fa al tema històric i bèl·lic, res a dir. Posa la pell de gallina i sap greu que això passés fa tan poc i tan a prop de casa. De fet mentre llegia el llibre hi pensava: quan jo feia 4rt o 5è d'EGB va venir a la nostra classe una nena refugiada. S'hi va estar.... no sé, tant us podria dir tres setmanes com tres mesos: no ho recordo. Sé que va ser poc temps i que després va canviar de poble i ens va escriure una carta a tota la classe dient "us trobo a faltar, ja parlo català!". 

Us deixo un fragment del llibre on parla de la crema de la Biblioteca Nacional. Un memoricidi.


Podeu veure la fitxa del llibre (Amsterdam - Ara Llibres) i llegir un tast de les primeres pàgines aquí: http://www.arallibres.cat/ca/cataleg/8/827/pont-de-cendra.

2 comentaris:

Sergi ha dit...

El coneixia, però no m'havia plantejat llegir-lo. Per com en parles, em sembla que continuaré amb la meva idea original.

Eli Ramirez ha dit...

no et perdràs res especial

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails