04 d’abril 2018

Canals i Munné (Caves + Calçots)

Tinc un grup d'amics que una de les coses que fem cada any és fer una calçotada en algun lloc fora de Barcelona i complementar-ho amb alguna visita "cultural". L'any passat, per exemple, va ser a Reus i vam visitar el "Gaudí centre", i un altre any vam anar a St Cugat i vam visitar el monestir.

Enguany hem optat per Sant Sadurní i hem visitat unes caves. Una noia del grup ja hi havia estat i ens va dir que era una bona opció per passar el diumenge. El pack ho inclou tot: visita a les caves i dinar al propi restaurant, Canals i Munné. No són unes caves tipu cova (només tenen 20 anys, aquestes), però el que hi expliquen és interessant i jo, que coneixements en tinc molt pocs, vaig mirar d'agafar apunts amb el mòbil i ara us els resumiré :-)

[Algunes coses són més evidents que d'altres, però bueno, jo ho poso tot] 

ACLARIR QUE A MI NO M'AGRADA EL CAVA 
I NO HI ENTENC GENS
qualsevol apunt serà benvingut


La primera part de la visita es fa a dalt, on expliquen com es fa el vi i el cava. Que el truc està en fer diverses premsades, com les olives (un oli de la primera premsada és més bo). Aquí igual: les primeres premsades són més de qualitat... i ens van comentar que hi ha llocs que fan premsades igualitàries i que llavors queda un vi normal. Separar-ho és per si vols tenir diversos nivells.

Què fem per convertir el VI en CAVA? 
doncs el que fan és posar-hi uns llevats al vi (uns bacteris) i sucre. I llavors res, toca esperar. S'espera fins que aquell vi es converteix en CAVA. (Nota: a Catalunya el primer cava es va fer al 1872 i van ser els senyors de Codorniu).

I quant de temps s'ha d'esperar? 
Doncs mínim 9 mesos. Per sota d'això, no seria cava. Vamos, que això és com els formatges i els pernils curats... a Canals i Munné els caves tenen entre 2 i 4 anys. O sigui, esperen una mica més dels 9 mesos perque maduri una miqueta més. Els caves que esperen 9 mesos justos normalment són els de gamma més baixa i es nota molt perquè és més groguenc, les bombolletes estan desordenades i quan obres el tap SALTA MOLT. En teoria el cava de més qualitat té les bombolletes més fines, més ordenades.... més elegant.


I què passa durant aquests 9 mesos? 
el temps mínim que necessitem per fer cava és perquè els bacteris aquells que us he dit es mengin tot el sucre. Quan el sucre s'acaba, el microbi es mor i queda com si fos un sediment.

I què es fa amb aquest sediment??
bé, s'ha de vigilar que no desgraciï el cava en sí. Abans es donaven voltetes cada x per repartir el sediment. Ara ho fa una màquina... si es girés l'ampolla de cop, es malmetria el gust: s'ha de fer POC A POC. Les màquines van girant les ampolles perquè el sediment llisqui poc a poc cap al coll de l'ampolla.


I un cop els sediments són tots al coll de l'ampolla? 
les ampolles es posen totes de cap per avall i, aprofitant que tenim tots els sediments juntets a l'entrada, es congela i s'extreu de forma conjunta (i se'n fa un licoret, per cert). Com que els bacteris s'han menjat tot el sucre i s'han convertit en sediments, si treiem aquest sediment congelat, li estem treient el sucre. Això és quan volem un BRUT NATURE. Si després volem variants, les podem afegir a posteriori.

Com reconèixer un bon cava? 
doncs es veu que porten una pegatina rodoneta. Els de gamma més simple tenen la pegatina blanca. Si la porten verda és de gamma mitjana i els de la pegatina negra són els de gran reserva. Vamos, que els de la pegatina verda són ideals per quedar bé, però que si volem quedar súper bé, podem comprar un de pegatina negra.

Bé, doncs fins aquí l'explicació amb paraules simples. I si m'he equivocat en alguna cosa, ja m'ho fareu saber :-)

Fi de festa

3 comentaris:

Sergi ha dit...

No t'ho creuràs, hahaha. Això que vas fer diumenge tu va ser el regal de Reis que vam fer el meu germà i jo als nostres pares, i el van fer efectiu... aquest divendres passat, hahaha. I encara més. La visita a les caves la van fer ells, però ens van dir que dinar sols era un rotllo, i que si ens hi apuntàvem, així que divendres vaig dinar al mateix lloc que tu diumenge. I déu n'hi do, bons calçots, bona carn, i tot plegat un gran àpat.

Pons ha dit...

quantes copes de cava van caure?

Eli Ramirez ha dit...

Xexu, en sèrio? XDDDDDD!!!!!! que fort!!!!
Bé doncs mira, almenys ara et pots fer a la idea de què expliquen a la visita a les caves, jajajaj! I sí, va menjar-hi molt bé!! :-)

Pons: a mi m'ho dius? a mi no m'agrada el cava :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails