12 de març 2018

Expo: "Historietas del TEBEO, 1917-1977" (Museo ABC)

A Madrid hi ha un museu dedicat al Dibuix i la Il·lustració: el Museo ABC (sí... ABC) però el contingut val la pena, fan moltes exposicions interessants (+ activitats, cursos i tallers). Antigament aquest edifici havia sigut la primera fàbrica de cerveses Mahou, però ara és un gran edifici lluminós ple d'art actual.

Jo vaig anar-hi principalment per la expo del tebeo, però de retruc en vaig veure una de més petitona dedicada a l'il·lustrador Benjamin Lacombe.

Una exposició de còmics


Es tracta d'una exposició centrada en l'evolució dels tebeos entre el 1917 i 1977, una època que com ja deveu saber o us podeu imaginar, va donar molt de sí. Aquí teniu el link.

Són vàries les generacions de nens i nenes que han crescut amb aquestes històries. Qui no coneix personatges com Mortadelo y Filemón, Capitán Trueno o el Guerrero del Antifaz? Per molt que no siguin del nostre any, són personatges que han fet història (bé, el cas del Mortadelo és diferent perquè l'imparable Ibáñez segueix en actiu, jejejeje) I sí, n'hi ha molts que no són tan coneguts... per això trobo que aquesta expo ha estat un encert i molt ben documentada, amb moltíssimes refrències gràfiques i textuals.

Una vista àeria des de les escales que baixen fins allà:


Les parets estaven atapeïdes de pàgines i vinyetes: un total de 300 obres (180 dibuixos originals i 120 revistes). A la part del mig, si us hi fixeu, hi ha com uns panells temàtics i de cada panell en surten uns calaixets on es podien veure més còmics. Per exemple, sobre còmics "per nenes", humor, còmic estranger...


Un calaixet dels que us deia:


Es considera la data 1917 com a inicial perquè va ser l'any que es va publicar el TBO per primera vegada (revista que va marcar la terminologia).

Si van tenir èxit aquestes lectures és perquè les consumien persones de "classes populars", com diuen ells mateixos a la mostra. I estaven fets i dibuixats per persones properes que parlaven igual i es mofaven de les mateixes coses. També és cert que una part de l'exposició està dedicada a la censura i els problemes que va suposar per editors i dibuixants afrontar l'època de la post-guerra.

Còmics per fullejar:


Veieu allò groc que està barrejat entre els còmics? és la guia de l'exposició. És molt completa, amb 57 pàgines plenes de referències. Si voleu la podeu descarregar en PDF aquí.
Us deixo amb una altra "vista aèria":


Benjamin Lacombe. "Carmen"

Benjamin Lacombe és un il·lustrador que sol agradar molt. Com que de retruc vaig veure la petita exposició que li havien dedicat, doncs que menos que compartir-vos unes quantes fotos.
És en motiu de la publicació del seu darrer àlbum, CARMEN.

Dins el museu hi ha una llibreria de l'editorial Edelvives. Com que Lacombe publica amb ells aquí, doncs suposo que hi ha algun conveni per fer exposicions, ja que no és la primera vegada que Lacombe exposa al Museu ABC.
Lacombe va néixer com jo, a l'any 1982, i publica bastant.. Algunes de les seves obres tenen nom de dona: María Antonieta, Frida, Madama Butterfly. S'exposen un total de 23 il·lustracions originals.

2 comentaris:

roser ha dit...

Eli quina enveja, encara faig salivera, moltes gràcies per tota la informació i la visita guiada (i pel pdf, superinteressant).
Això dels noms s'ho han de fer mirar a la capital del reino: ABC, Reina Sofia, fot una pudor de naftalina que no s'adiu amb el contingut. Venga Carmena, cañita!

Eli Ramirez ha dit...

La veritat és que el museu val molt la pena!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails