23 de febrer 2018

Visitant la CePSE, la Central de Préstec

Avui us parlaré de...


...més coneguda com "la CePSE" :-)
Hi vaig anar ahir de visita aprofitant les visites professionals que de tant en tant ofereix el COBDC. Són visites xules. Aquí un parell d'anteriors:

Doncs bé, que començo. 

Per començar: què és? Com que estic una mica espesa, copiaré la definició de la web:

La CePSE és un equipament gestionat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura que dóna suport a les biblioteques públiques de Catalunya en la gestió de la col·lecció, en les polítiques d’informació i en el servei de préstec interbibliotecari.


Com arriben els llibres allà?

Doncs ...per la porta. (he he)
Arriben mooooltes caixes, molt sovint:


La col·lecció es forma de diverses maneres: per una part, reben tot el fons de baix ús de les biblioteques, així com esporgades diverses. I per l'altra, tenen pressupost per comprar llibres (normalment es destina a la compra de llibres pels clubs de lectura, després ho explicaré més). 

Sumant tot això, també estan rebent tot el fons provinent del Dipòsit Legal, que hauria d'anar a parar a la nova biblioteca provincial que -al pas que anem- mai es farà. Això de sota són llibres nous que arriben directament i que, un cop desencaixats i processats, es guarden en compactes per quan sigui el moment.


Sobre el fons que va circulant i que prové del que compren o del que les biblioteques rebutgen, dir que no ho accepten pas tot: es fa sempre una primera tria per mirar que pot ser útil i que es creu que tindrà certa circulació. Per exemple: enciclopèdies posteriors a 1945, guies de viatges, manuals informàtics antics... tot això, res. Les revistes, tampoc. (Si són revistes de DL llavors va a parar al GEPA, que és un altre cosa similar però d'allà els llibres no en surten quasi mai, sinó que estan a mode magatzem quasi forever).


Com funciona el P.I?

El préstec interbibliotecari és la raó de ser d'aquest centre. Es dóna servei a unes 400 i pico biblioteques de tot Catalunya i s'utilitzen biblioteques que fan de node per fer-ho més efectiu. O sigui: de cada zona hi ha dues o tres biblioteques que fan de nexe amb les altres biblioteques. Per exemple: si la biblioteca de Lloret o la de Tossa volen un llibre de la CePSE, potser no el poden demanar directament perquè no són node, però si que poden fer-ho a través de la de Blanes, que sí que ho és. 
Aquí les biblioteques nodes i els seus "pedidos":


Els llibres circulen molt. Sovint es fan malbé, però no sempre es pot fer la reparació. Si és fàcil d'aconseguir, en compren un de nou i ja està. A vegades hi ha llibres que són antics i que convé cuidar-los una miqueta: en aquests casos es compra una edició més nova i es fa circular aquella.

El Dipòsit Legal

Mentre que al pis de sota hi ha tot el que són els llibres esporgats, al pis de dalt hi ha tot el llibre nou que arriba per Dipòsit Legal. Abans, fins l'any 2001, el DL ho rebia la Universitat de Barcelona... però com que era una mica lio per les característiques de la biblioteca en sí, doncs ara ho guarda la Cepse. Hi ha una sala que és la "Sala de triar": allà va arribant tot i el que no cal guardar ho redistribueixen com poden. Per exemple, de còmic arriba molt!! com que la majoria d'editorials estan per aquí, arriba molta cosa per DL.Ni amb una vida et dóna temps de llegir tot això
Em provoca certa angoixa pensar-ho.

Una estructura molt ben pensada

Són pocs treballant-hi, però deu ni do tot el que hi ha per fer i com ho fan. La visita en sí és molt interessant perquè són moltes les persones de Catalunya que fan ús d'aquest servei (potser a Barcelona no tant, perquè tenim moltes biblioteques i la majoria de coses hi són) però en altres parts un servei així és bastant bàsic i necessari. També és complicat de gestionar per veure qui en pot fer ús o no, o qui n'hauria de fer ús. Per exemple, el tema d'incloure altres tipologies bibliotecàries... quin sentit té involucrar-hi les especialitzades o les universitàries? no té massa sentit, si ho mires d'una manera pràctica. També està tot el tema dels enviament. Són molts! això implica molts diners i un servei milimetrat: comprovar que tot arribi quan ha d'arribar, que no es perdin llibres... ara mateix qui ho gestiona és Correus.

Caixes de clubs de lectura!

Els Clubs de Lectura

És l'altra joia de la corona. La Cepse ajuda a moltes biblioteques, escoles i entitats (fins i tot presons) a configurar els seus clubs de lectura. Per fer-ho, s'intenten comprar uns 20 exemplars iguals d'un títol en concret i intentar fer-los circular (que ja circulen, eh). Es cedeixen per un màxim de tres mesos. És un dels serveis que tenen més sortida i cada any intenten ampliar en temàtiques, franges d'edat i en idiomes. 

I per últim, dues coses: primer el fet de que no s'ha de tenir por a l'hora de llençar llibres. Si no serveix, doncs no serveix. Punt. En segon lloc, com no! agrair a les persones que han fet possible aquesta visita: per una part al Xavier, de la CePSE, per les explicacions completes i interessants que ens ha anat fent, GRÀCIES! ... en segon lloc, al COBDC, per organitzar cosetes d'aquestes :-)

4 comentaris:

roser ha dit...

Ostres Eli, tot un món.
És com el cementiri de llibres de la Sombra del viento pero en modelno i útil.
On és físicament?
Gràcies per una entrada tan sucosa.

Unknown ha dit...

Si ja ja, i també com La Biblioteca dels llibres rebutjats del Foekinos.Però també tenim molt llibre nou eh!
Bona entrada Eli

Sílvia Ferrer ha dit...

Molt interessants i complets els teus comentaris, Eli!.
Podem definir la Cepse com la "gran biblioteca de les Biblioteques".Enhorabona a tots els que ho fan possible. Un centre molt util i amb gran potencial.

Eli Ramirez ha dit...

Hola!

- Roser: jejeje sí, tens raó!! doncs està a Bellvitge, a l'Hospitalet :)

- Elena: uaa és cert!! em vaig llegir aquest llibre fa relativament poc XD!! la biblioteca dels llibres rebutjats, exacte !! jajajaja!

- Sílvia: Gràcies!! i tant, biblioteca de biblioteques. Em va encantar la visita i sí, molt útil i molt necessària!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails