20 de febrer 2018

[Lectures] Historia de una maestra (Josefina Aldecoa)

Com alguns de vosaltres ja sabeu, a les Biblioteques de Barcelona enguany s'hi fa una activitat que es diu "Velocirepte". És de fet, una cosa que no és nova: l'any passat ja es feia a la biblioteca de Sagrada Família i enguany ho han ampliat a tota la ciutat. 
I de què es tracta? Doncs de llegir 12 llibres en 12 mesos, seguint unes temàtiques concretes.


Gener s'ha dedicat a Àfrica. Que no és un país, sinó un continent jeje. (Ho dic perquè el repte es deia així "Àfrica no és un país"). Jo vaig triar aquest llibre:


Vale a veure. No és molt africà. Ho sé. Però us explicaré que va passar: vaig anar a la biblio a inscriure'm (et donen un estoig i una cartilla per anar posant segells mensualment). A la secció de novetats hi havia llibres africans recomanats, però tots els que jo volia... no hi eren. I vaig trobar aquest, ... estava recomanat allà! duia la pegatina de "Repte gener". La cosa cola perquè la noia, mestre de professió, va a Guinea a passar una temporadeta.

Resum i opinió del llibre

M'ha agradat força.
La novel·la (que després vaig saber que era una trilogia) es situa a l'any 1923, quan una jove Gabriela rep el seu títol de mestra. La primera feina la porta cap a una escola rural i allà comença a topar amb la tradició, la pobresa i les ments més tancades de l'Espanya profunda. Però també amb nens àvids per aprendre coses noves, així com mares que necessiten formació de tota mena i a les quals ella intenta ajudar com pot. 

Després el destí la porta a Guinea, on coneixerà un altre tipus d'escola i un altre tipus de gent, però on també toparà amb gent de tota mena, no sempre recomanable... i bé, finalment torna a Espanya i s'estableix en un poble petit, aquesta vegada ja amb parella i també lluitant contra tota mena de contratemps i adversitats.

El rerefons de tot plegat -o, de fet, no tan rerefons- és la situació política de la segona meitat dels anys 20, on es comença a formar la base del que serà la república i amb el temor de que cada cop hi ha més tensió i sembla que la cosa no acaba d'anar bé (tampoc és dir un spoiler si dic que s'acosta la Guerra Civil, no? jejej).

Doncs això. I realment m'ha agradat perquè està explicat d'una manera molt propera i molt clara, et fas a la idea en tot moment d'on són i com es l'escola i el poble on viuen. Es una prosa agradable que fa de bon llegir i que permet que puguis llegir el llibre amb certa rapidesa sense necessitat de sentir que estàs llegint massa ràpid i t'estàs perdent coses. No sé si m'explico.

Ara ja només em falta buscar el segon volum i el tercer... que ja tinc ganes de saber com continua la cosa :-)!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails