05 de febrer 2018

InMuseu: Laboratori de Natura

Aquest cap de setmana ha sigut la segona edició del InMuseu, una oportunitat per veure els museus "per dins" i conèixer millor la feina que s'hi fa. A mi em feia molta il·lusió el museu de ciències naturals: la primera edició no vaig trobar plaça i aquesta vegada no m'ho volia perdre!! :-)


Anem a pams: el Museu de Ciències Naturals és actualment el MUSEU BLAU, allà al Fòrum (aquí en parlo). Però abans tenia la seu al Castell dels Tres Dragons, al Parc de la Ciutadella. Va ser un d'aquells edificis que es van muntar per l'exposició universal (Domènech i Montaner, 1888). S'ha de dir que quan el museu era allà, era MÉS MACO. La cosa està en que les feines de restauració i conservació encara es fan a l'antiga seu! és el que es coneix com LABORATORI DE NATURA. I és aquí on vam anar. No es podien fer fotos, o sigui que barrejaré fotos de la web amb dibuixos propis.


Foto de la web
El laboratori de natura


El Museu de Ciències Naturals té, actualment, quatre seus (Jardí Botànic, Museu Blau, Museu Martorell i Castell dels Tres Dragons, que és on hi ha el Laboratori). De fet al Museu Martorell hi ha lo de geologia i diuen que estan en procés de trasllat.

Bé, però centrem-nos: el Laboratori és on hi ha la col·lecció de zoologia. Actualment NO es pot visitar, només sota demanda (si ets investigador) i també si vols consultar la biblioteca especialitzada que tenen.

En total tenen com 4 milions de "coses" (minerals, pedres, herbes i flors, animals, parts d'animals...) i lo que s'exposa en els museus és només un 10%. La visita consta de tres parts:

1. EL LABORATORI DE PREPARACIÓ

Quan arriba un animal s'ha de documentar bé (on s'ha trobat, quan, en quines condicions...). Ens van explicar que antigament el mitjà per aconseguir animals era anant a caçar, però ara fan recol·lecta passiva. O sigui: amb col·laboració de centres i investigadors. Per exemple, ens van dir que un dels darrers animals grans que van entrar va ser un rinoceront que va morir al Zoo. Estan en contacte permanent amb centres de recuperació etc.

Quan arriben, els posen al congelador. Els hi posen uns polvos. A vegades no és l'animal sencer sinó una ala, etc. D'aquests animals se'n poden fer vàries coses (com que no vaig poder pendre apunts ni fer fotos, les coses que diré són aproximatives i tothom està convidat a ampliar la info o modificar-la).

  • Conservar-ne la pell: es buida tot, s'obra i es posa dalt d'una làmina per a la seva conservació
  • Taxidermia: que és quan es guarda l'animal sencer i es disseca com si fos viu. Com a curiositat ens van dir que hi ha fàbriques d'ulls, o sigui: si tu tens que exposar un animal i necessites els ulls, aquesta fàbrica te'ls fa. Dius l'exemplar i la mida i ja està.
  • Guardar-ne parts del cos com ara ronyons, potes...
  • Guardar-ne els ossos. Per fer això primer netegen bé la pell i ho posen en un forn moltes hores per acabar de fer el procés. Ens van explicar que això també ho poden fer insectes, però és molt més lent i molt més perillós per si s'escapen i es mengen més animals. Tots els ossos ben nets i buidats es guarden en caixetes.

Aquí podria haver-hi un esquirol sense pell

Foto de la web
També ens van explicar coses sobre la conservació, les diferències entre guardar les coses en alcohol o en formol (un té la contrapartida que perd el color i en canvi amb l'altre és perd l'ADN)


2. MAGATZEM / TRACTAMENT


Bé, no sé com es diu la sala però el noi que ens va fer la visita ens va ensenyar els diferents arxius compactes on tenen les restes dels animals. Les caixes són, o bé per animals petits, o bé per trossos d'animals més grans. Per exemple, davant nostre teníem una mena de crani-mandíbula de rinoceront. Cada caixeta o animal embolicat en plàstic té el seu número de conservació, com si fos el seu DNI... per exemple MZB 2018-0001 (que seria el bitxo 0001 de l'any 2018 del Museu Zoologia Barcelona). Tot això s'entra en una base de dades d'àmbit mundial on s'introdueixen tota una sèrie de metadades.


A vegades també reben coses com un bolso fet de pell de serp... o, també, els hi demanen col·laboració per saber de quin animal s'ha fet una determinada jaqueta decomissada. Tot molt curiós. Tot un món!!!


3. SALA DE LA BALENA

Última part de la visita.
La sala es diu així perquè antigament hi havia la balena (desconec si és la mateixa que presideix l'entrada al Museu Blau, aquell esquelet sobre les escales). 
En aquesta sala no s'hi pot entrar i tot el que s'hi pot veure és a través d'uns vidres. S'hi guarden animals vertebrats de mida gran tots embolicats per conservar-los. Cocodrils, elefants, etc.En fi, MOOOOOOOOOOLT RECOMANABLE la visita. Estigueu al cas per a les properes edicions!! (I perdoneu els dibuixos i les cutre-explicacions)

*En certes coses em va recordar l'Institut Botànic (també em va encantar)
https://desdelmeupuntdevista.blogspot.com.es/2016/11/setmana-de-la-ciencia-2016-institut.html

1 comentari:

Anònim ha dit...

Doncs trobo que els dibuixos ajuden molt bé a complementar les explicacions, bona feina! Està molt bé que vagis a aquests llocs i ho expliquis per tots aquells que som tan mandrosos com per no anar-hi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails