15 de febrer 2018

48 Open House BCN: El Cercle del Liceu

Ordenant fotos i "extirpant" les que estan al mòbil però no -encara- a l'ordinador o a cap disc dur, m'he adonat que no vaig compartir pràcticament res de la darrera edició de l'Open House, un dels meus esdeveniments preferits de la ciutat :-) (bé, sí, el Dipòsit de les Aigües pluvials del parc Joan Miró si que vaig parlar-ne!)

És hora de parlar de... 
EL CERCLE DEL LICEU!

Val a dir que, ja d'entrada, les seves característiques em van recordar al Círculo Ecuestre, que vaig visitar ara fa sis o set anys, també en motiu de l'Open House.

Es va fundar l'any 1847, sis mesos després de la inauguració del propi teatre del Liceu. De caràcter modernista, l'espai ocupa 4 plantes... però se'n visita només una. Bé, una i mitja.

El primer que s'hi pot veure és la sala que dóna al carrer. Ple de butaquetes i antics (antics?) timbres a la paret per cridar al personal. Com veiem a la segona foto, les àmplies finestres serveixen per veure que passa a l'exterior.Un cop passes per un passadís amb uns vitralls bonics, arribes a la "Sala xemeneia", que ara té una tele. També, molt a prop, hi ha un piano.


Taula per escriure cartes
Després hi ha el Gran Saló, que també havia sigut saló de ball i que, segons diu la web, és on va atendre als ferits de l'atemptat anarquista de 1893. A tot arreu hi ha moltes pintures i art en general, però aquí s'hi destaca el retrat de la Júlia Peraire fet per Ramon Casas. És la segona foto:És la primera vegada que un retrat femení mirava directament al públic i amb actitud desafiant.
Vam veure un parell de sales més, però entre la llum i tot plegat, no són gaire bones... el que sí que vull compartir és la última sala que vam visitar, que es diu "La rotonda". 

Havia sigut sala de jocs i de lectura, però ara es conserva totalment a les fosques per donar protagonisme als quadres que hi ha a les parets, obra de Ramon Casas i fets els primers anys del s. XX (1901 / 1902). Totes les pintures estan relacionades d'una manera o altra amb la música i va causar una mica de polèmica perquè pintava dones fumant, bevent i conduint cotxes.


La veritat és que aquesta última sala és molt maca perquè com que està a les fosques es destaquen molt les pintures de les parets.

Cal indicar, per acabar, que el Cercle del Liceu és una entitat totalment privada i que funciona al marge del Liceu en sí. Té uns 1000 socis i encara avui en dia si fan nombrosos actes. Un dels més destacats és la "Medalla d'or del Cercle del Liceu". Els últims en rebre-la han estat la Reina Sofia i, anteriorment, el Sr. Godó.

2 comentaris:

roser ha dit...

Vas fer molta cua? a mi les cues em maten i em disuadeixen d'anar a molts llocs.
El festival Open House m'agrada molt perquè "obre moltes portes".
Que bé que poguessis gaudir d'aquesta visita i que l'hagis compartit ambels que estem més mancadets.

Eli Ramirez ha dit...

Hola Roser!!
Doncs la veritat és que hi vaig anar al primer torn i, per si de cas, hi vaig anar mitja hora abans. Hi havia cua relativa (tampoc massa) Després quan vaig sortir n'hi havia força. Jo també, si veig molta cua passo... a no ser que sigui un lloc que em faci realment molta ilu... però generalment tots m'agraden si no hi he estat mai... eejejejejej!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails