29 de gener 2018

Inauguració de la Biblioteca Montserrat Abelló

Divendres passat -26 de gener- van inaugurar una nova biblioteca a Barcelona. Això sempre és una bona notícia :-)! Òbviament, hi vaig anar. No passa cada dia, això, jeje! Es que ja fa molts anys que es parla d'aquesta biblioteca (jo recordo que quan vaig començar, al 2003, ja se'n parlava). De fet és un trasllat+ampliació, ja que part del fons prové de l'antiga Can Rosés, una biblioteca que hi havia ja al barri.

La biblio es troba al barri de Les Corts, concretament al carrer Comtes de Bell-lloc números 192-200. Han aprofitat una antiga fàbrica, la Benet Campabadal, que es va construïr l'any 1924 i es dedicava a la producció de teixits de seda. Va durar fins als anys 80, Déu n'hi dó. (Acabo de llegir a la Viquipèdia que el senyor Campabadal, el jefe de la fàbrica, cuidava els seus empleats i fins i tot per Reis es disfressava de Rei Mag).

A la biblioteca han intentat mantenir aquesta memòria i han posat diferents plafons per recordar el passat fabril de l'edifici. Aquí ho podeu veure (al fons, a la paret):La biblio és el primer edifici públic de la ciutat amb un certificat BREEAM (tranquils, jo tampoc sabia que era això del BREEAM). Es veu que és una certificació internacional que indica que l'edifici és molt sostenible. Hi ha moltes cosetes de fusta i raconets xulos. Esperem que envelleixin bé. :-):


La biblioteca és gran. Té tres plantes i un "entreplantes", que és on hi han posat l'espai jove:


A la planta baixa hi podem trobar el fons especialitzat (entre altres coses). Cada biblioteca de BCN té una especialització, i aquesta és "CULTURA MAKER". El nom queda molt modern, però vindria a ser el que és coneix de tota la vida com el "fes-ho tu mateix" (llibres de ganxet, manualitats...) Ara bé, és cert que amb tota la tecnologia que hi ha avui en dia el terme s'amplia al màxim i inclou tota la nova tendència de poder fabricar coses un mateix. Per tant, inclou documents sobre prototips, multimèdia, robotets i programacions diverses.

No ho he dit, però la biblio comparteix edifici amb l'Ateneu de Fabricació Digital de Les Corts... que estava obert i vam poder veure tota l'àmplia gamma de possibilitats que existeixen, així com impressores 3D a plè rendiment (és el futur!). :-)
(he de dir que quan veig depèn què, sento la "bretxa digital" en primera persona... jejejeje).


Aquesta foto d'aquí sota és feta des de la zona jove. El sostre està molt bé, perquè si us hi fixeu han mantingut la forma de dents, típica de les fàbriques antigues que tothom té a la imaginació. A les dentetes hi ha finestres, així s'assegura llum natural al màxim:


Per anar tancant, afegir que una de les coses que em va agradar més va ser la bústia de retorn de documents, que té els vidres transparents i pots veure el recorregut que fan per anar cap al seu carro. L'únic dubte que vaig tenir és que hi ha dues bústies de retorn i una dóna al carrer. No sé si aquest mecanisme funciona sempre. Vull dir: si tu vas a mitja nit i poses una cosa, també funciona? (això ho podria haver preguntat, ara em quedaré amb el dubte).

Quan penso en aquestes coses sempre recordo aquest llibre basat en fets reals: Dewey, el gatet de biblioteca que va commoure al món. Va d'un gatet que van tirar dins una bústia de retorn i amb el temps es va convertir en la mascota de la biblioteca.


Última foto: la façana. 
(Van fer un mapping i me'l vaig perdre, jaja)
Ara l'únic que em queda per dir és que hi aneu, la gaudiu i, sobretot, la utilitzeu! Biblioteques de tots i per a tothom :-)

2 comentaris:

roser ha dit...

Preciosa, aquesta m'agafa un mica lluny de casa però algun dia aniré de visita.Gràcies pel repor

Eli Ramirez ha dit...

Síííí, quan puguis ves-hi, és molt maca. I gran!!
EStà molt a prop de la parada de metro de Pl. del centre

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails