05 de juny 2017

[Lectures] L'artilleria de Mr. Smith

És veritat que llibres al voltant de la guerra civil espanyola n'hi ha la tira i més. Som especialment prolífics, quan tractem aquests temes (còmics, pel·lícules, novel·les i més). Però bé, certament el tema dóna bastant de sí perque hi ha molts punts de vista, molts fronts...

L'artilleria de Mr Smith s'ubica al 1938 i ens parla de l'amistat de dos amics: en Xavier i el Mateu. El primer és un nano de casa bona, fill d'un enginyer reconegut que va haver de fugir a França a principis de començar la guerra i que retorna abans de que s'acabi per ocupar un bon lloc a les tropes franquistes. I per altra banda tenim el Mateu, un jove que tot just ha fet els 16 i que ben aviat serà cridat a files per intentar frenar els atacs (com que sabem com acaba la guerra, en aquest punt no cal dir res més). 

Casualment es fan amics, i també s'hi uneix una noia.

El nom del llibre fa referència a una arma secreta que desenvolupa el pare del Xavier i que té per objectiu eliminar el màxim de soldats republicans com sigui possible, i aquí és on entra la trama de la història: quan el Xavier se n'adona, intentarà avisar i salvar al seu amic sabent el que tot això comporta. (Afegir, també, que una de les coses que remarca el llibre és el fet de estar en un bàndol o altre de forma obligada, més enllà de qualsevol ideologia).

La meva valoració personal del llibre és que en algunes coses és massa previsible i que en d'altres, és poc real. Vull dir: el context històric és perfecte, cap queixa, es nota una bona documentació prèvia i no desentona res (almenys, que jo sàpiga). Fins aquí, tot creïble. Ara bé, la part de l'amistat entre ells i, sobretot, el paper que juga el pare al final de llibre... em costa ja més de creure. Tot i així, per a un públic juvenil està bé.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails