10 de febrer 2017

Expo "Gols de tinta" + còmic "Un sueño hecho realidad"

Aquest mes al club de lectura de còmic hem llegit UN SUEÑO HECHO REALIDAD, un còmic sobre futbol però que va més enllà de l'esport en sí. Tracta de la formació de la selecció nacional tibetana. El motiu pel qual hem llegit una obra sobre futbol és l'exposició que s'està fent al Museu de L'Hospitalet: GOLS DE TINTA. I bé, la tertulia mensual la vam celebrar al propi museu i vam poder gaudir de l'exposició.El còmic

L'obra es basa en un fet real: fa uns vint anys, un jove anomenat Michael Nybrandt (co-autor del còmic) va anar al Tibet amb un amic. Volíen recorrer mig país en bicicleta i per coses de la vida van anar a petar a un monastir mig derruït on s'hi allotjaven uns monjos. Allà van descobrir que jugaven apasionadament al futbol (o, almenys, li posaven ganes) i això va començar a moure els motors.

El noi va tornar a Dinamarca amb una idea molt clara del que suposa viure en un país oprimit per un altre i va pensar que la creació d'una selecció de futbol seria molt bona idea (díficil, això sí). L'objectiu era posar una mica el Tibet en el punt de mira internacional... però ja us podeu imaginar que la Xina va idear tota mena de complots. Ara bé, el partit es va acabar celebrant: van jugar Tibet contra Groenlandia :)

El còmic, doncs, és això. La història d'un somni fet realitat, ja ho diu el títol. Les pressions van venir per totes bandes, fins i tot van tenir problemes per trobar arbritre federat o per aconseguir els visats. Per sort, Xina volia celebrar els JJOO a Pekin i volien sumar punts positius, per la qual cosa van rebaixar una mica.... en fi. No és un súper-còmic potser, però a mi m'ha agradat molt. Més enllà del tipus de dibuix o el format apaisat, crec que és una història molt maca i optimista :)

L'Exposició

I ara anem a per l'altre tema, l'exposició dels GOLS DE TINTA (nom complet: Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895 fins avui)


Es tracta d'una expo itinerant organitzada entre Granollers i l'Hospitalet i que té per objectiu mostrar la relació del còmic amb el futbol. I és que, realment, són molts els dibuixants de còmic (/i caricaturistes) que s'han inspirat en aquest tema per crear contingut (Ibañez n'és un gran exemple).

L'expo recull retalls de diaris i revistes impreses en plafons que van fent un recorregut de la història del futbol a Catalunya: des de la creació del primer club esportiu català fins als nostres dies. A més, compta també amb objectes de col·leccionistes com ara merchandising, material esportiu, entrades o jocs. Aquí una mostra:
Aquest joc em va fer molta gràcia. És ben senzill de fer! són dos canyetes buides i una pilota tipu ping-pong. L'objectiu és bufar per posar la pilota dins la porteria de l'altre.

Alguns retalls de premsa ens recordaven fets històrics d'interès:

Les pitades al camp per evitar escoltar himnes no és una cosa d'ara....

No ho sabia i ho he trobat interessant...

També hi havia figures grans per fer-se una foto amb ells:

 

Bé, una expo petitona però molt completa i interessant. De fet, va servir per encaminar la tertulia de còmic, on vam recordar tota mena de còmics esportius... i anime. Sí, alguns -m'incloc- som d'una generació que ens hem empassat milers de dibuixos animats sobre esports. Judo, bàsquet, volei, tenis, bèisbol, futbol... fins i tot pilota presonera, jeje.

Una anècdota: hi havia uns quants còmics futboleros exposats. Vaig agafar un de l'Eric Castel a l'atzar... i a l'obrir, em trobo això! ÉS LLORET! LLORET DE MAR! jejeje!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails