19 de desembre 2016

Tots els noms de Barcelona (David Izquierdo)

Quan una ciutat t'agrada, et fa gràcia llegir o veure coses que parlen d'ella. Sobretot novel·les, còmics, pel·lícules i demés. I amb aquest llibre per exemple es compleix bé l'expectativa: es parla de Barcelona, hi ha un component històric important i, a més, està ple de intrigues, curiositats i es pot dir que t'enganxa fins al final.

De que va? bé, és llarg d'explicar. I tampoc m'agradaria fer spòilers :-) Només dir-vos que el títol ja dóna pistes i encamina el contingut: Barcelona és una ciutat històrica que ha tingut forces noms al llarg de la seva història [Barkeno, Barcino, Barshiluna, Barchinona...) llavors, ja us podeu imaginar que la història transcorre en diferents époques i ajuda a entendre una mica la ciutat que hem heredat a dia d'avui. David Izquierdo, el seu autor, sap combinar els elements!

La història es centra en el present: un grup de persones interessades en la història i l'arqueologia (i que es dediquen professionalment a això) troben pistes sobre un riu que se suposa que passa pel subsòl de la ciutat. Això no és un invent de la novel·la, hi ha moltes històries i llegendes al voltant d'aquest riu misteriós. De fet, altres llibres en parlen també! Es diu que és un riu que ja existia a la Barcino romana. Doncs bé, la cosa comença quan aquest grup de professionals investiga aquests indicis i descobreixen que al Museu d'Història de la Ciutat, que és on treballen, hi ha una mena d'accés per arribar-hi.

Però ah! res serà fàcil. Si troben o no el riu no us ho puc dir, però si que us puc dir que investigant no només trobaran coses impressionants sino que correran mil perills i riscos i ens ajudaran a veure quina història ha tingut la ciutat amb un toc, també, d'imaginació, ficció i personatges entranyables. 

Vaja, que es tracta d'una novel·la amb molts ingredients i que, per tant, pot agradar a molta gent. Té aires de thriller, de novel·la històrica, té un punt romàntic, té bones dosis d'humor però també tocs de guerra i misteri. Envolta l'argument amb fets actuals (la visita del papa Benet XVI a Barcelona) i juga amb totes les cartes que pot jugar per oferir-nos un bon producte amè de llegir.

Dues anècdotes personals: 

  • L'autor comenta als agraïments finals (crec que és allà, no tinc el llibre a mà ara mateix) que el nom de la protagonista, la enignmàtica VIREIA, el va treure de les tombes romanes que hi ha a la Plaça de la Vila de Madrid. Des de dalt no es llegeix, però moltes vegades quan passo per aquella plaça he pensat en el llibre.
  • Parlen tant del Museu d'Història i de les ruines que amaga en el seu interior que no vaig poder evitar visitar-lo quan vaig acabar de llegir el llibre. :-) Si és que Barcelona enganxa!
La foto no és meva, l'he tret de Fodor's
Us deixo amb una web:

http://totselsnomsdebarcelona.blogspot.com.es/

... i us animo a llegir aquesta novel·la, tant si sou amants de la ciutat com si no! 🌝

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails