11 d’octubre 2016

Biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies

Fa una setmana vaig anar de visita a la biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies. Es tracta d'una visita professional organitzada pel COBDC, com la que es va fer a la Biblioteca del Seminari (que ja vaig comentar aquí) o tantes altres que fan de forma periòdica.

La visita ens la va fer la Glòria Domènech, que segons les seves pròpies paraules, porta treballant allà des de l'inici, des que es va crear aquesta biblioteca (principis dels anys 90, amb l'edifici de la Fundació en sí).

L'edifici

Potser no heu estat mai a la Fundació per dins, però no tinc cap dubte que haureu passat per davant més d'un cop. L'edifici -al carrer Aragó davant mateix del Servei Estació- és d'aquells que t'hi fixes, i més amb aquelles coses de ferro que cauen penjant de dalt de tot.


Aquest edifici és una antiga editorial, la Montaner i Simón. Tot i que ara poques persones la coneguin (i m'hi incloc) durant la seva época va ser una editorial molt important i editava llibres súper macos. Exportaven molt, sobretot a Llatinoamerica, i estaven bastant forrats de pasta pel que es veu. De fet l'edifici és de Domènech i Montaner, que era un parent (Montaner i Simón eren dues persones, no una).

La biblioteca

Al primer pis del museu es troba la biblioteca, protegida per uns vidres:No és molt gran, però per ser especialitzada i tal, ja fa el fet. 
Es tracta d'una biblioteca especialitzada en tot el que és art modern i contemporani, a part de guardar tota mena de fons sobre l'obra de Tàpies (nota: també hi ha un arxiu, però no el vam poder veure perque està en fase de restructuració). El fons és ampli: va començar amb uns 5.000 documents, però ara ja passen dels 50.000. Cal dir que Tàpies va fer una donació de la seva biblioteca personal i va créixer bastant en el seu moment. A la web posa que creix uns 2.000 volums l'any (em sembla una barbaritat XD!).

Tenen un interessant fons de revistes. Cal dir que moltes d'elles ja no les reben actualment, ja sigui perque ja no existeixen o bé perquè el preu de subscriure's és molt elevat. Això avui en dia no és problema tenint en compte que la majoria de coses estan en línia i sempre hi ha una biblioteca que ho té subscrit (o no, però ja m'enteneu). (De fet lo ideal és que totes les biblioteques es possesin d'acord per a les subscripcions, així dues biblioteques no tindrien la mateixa revista o una revista no es quedaria sense ningú que la subscrivis). DE FET, no, DE FET el que seria interessant és UN ÚNIC CATÀLEG que inclogués biblioteques públiques, universitàries i especialitzaades, siguin municipals, gencat o fundacions privades... si bueno, m'estic flipant, però estaria molt bé. Sabeu la quantitat de biblioteques que tenim a Catalunya? no? fliparieu. En sèrio. Ja només de biblioteques vinculades amb temes artístics n'hi ha unes quantes.... deixant les universitàries d'art i disseny a banda. No, en sèrio, MOLTES. MOLTES BIBLIOTEQUES

Bé, segueixo parlant de la visita, que em despisto.
Parlava de les revistes. En tenen unes 500 i pico, de les quals una cinquantena es reben encara ara de forma periòdica.


La bibliotecària ens va comentar que antigament hi havia overbooking per venir, però que ara ja no. Suposo que és normal, els temps han canviat, la forma de treballar i fer recerca, també. Ens va comentar que estaven més o menys als mil usuaris anuals.


Hi ha unes 15 cadires punts de lectura repartits per la sala. L'entrada a la biblio és lliure, pot anar tothom qui ho vulgui sempre i quan es demani cita prèvia.


El catàleg està en línia i tenen VIRTUA. Ella mateixa comentava que aquest sistema ja li va bé per les necessitats de la biblioteca (nota: aquí es va produir un petit debat sobre les RDA i tot plegat). 

De fet la visita en sí no va ser molt àmplia perque l'espai és petit, però es van produir interessants debats i opinions. Un altre tema estrella va ser com poder difondre tot això i si realment interessa obrir-ho al màxim de gent possible (és a dir, si s'han de destinar recursos econòmics -que són pocs- a fer coses per un públic que potser no és el nostre objectiu). Bé, van haver opinions per a tots els gustos. El pressupost anual realment era força ajustat i dins aquesta quantitat entra el manteniment de catàleg, subscripcions a revistes i compra de llibres. Realment no s'arriba a gaire més.

 Per acabar, us poso una foto d'uns petits tresors que la noia es va mostrar:


Només queda donar les gràcies, tant al COBDC per organitzar aquestes coses com a la bibliotecària i la Fundació mateixa. :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails