23 d’agost 2016

Exposició sobre la Dinastia Ming + taller "L'art de retallar paper"

La setmana passada vaig fer dues activitats que, tot i que no anaven vinculades l'una amb l'altra, si que tenien certa relació entre elles: per una part l'exposició de la Dinastia Ming al CaixaFòrum i, per l'altra, un taller de retallar paper a l'estil xinès en una biblioteca pública.

Dinastia MING, L'Imperi daurat

Fins al 2 d'octubre podeu veure aquesta expo que repassa una mica la dinastia Ming xinesa i ensenya alguns dels seus tresors.

Van ser quasi 300 anys (de 1368 a 1644) i un total de 16 emperadors d'una mateixa família, els Zhu. En tot aquell temps la població xinesa va multiplicar-se fins a ser quasi el triple (de 65 a 175 milions). Va ser un época de fort creixement económic i de descobriment exterior. Volíen ser un govern fort, capaç d'evitar intrusismes i enemics, ser capaços de tenir un fort exèrcit i no oblidar la seva base cultural i tradicional. També va ser l'época on es va començar a consumir "a lo grande" gràcies al comerç i els diferents tipus d'importació.

Em va sorprendre més que res pel poc coneixement que tinc del tema. Quan s'estudia història es fa des d'una vessant molt local, molt europea (en general) i algunes coses queden tan lluny que no copses gaire la seva rellevància. Hi havia una mena de cronologia amb les coses que passaven allà i es comparaven amb les coses que passaven aquí. És curiós. Hi havia un punt on posava "Guttenberg inventa l'imprempta i els tipus mòbils..." algo així. I després aa sota deia: a Xina ja feia més de 500 anys que utilitzaven un sistema semblant.

També sorprenen els dibuixos que feien. Moooolt llargs, assolint un nivell de perfecció increïble.


Buh:Taller "L'art de retallar paper"

Després de l'expo, vam anar al taller aquest que organitzavaa laa Biblioteca Sagrada Família de Barcelona. El taller estava pensat per acostar-se a la cultura xinesa 'una forma manual i tradicional (aquest tipus d'art està declarat patrimoni inmaterial de la UNESCO des de l'any 2009).

Aquestes són les coses que vam fer. Em va recordar quan era petita i ho feia... doblegava papers i tallava per veure que en sortia després. Jo en deia "tapetes de paper" (pronunciar la primera E ben tancada). Ara, anys després, he descobert que hi ha plantilles i que es poden fer fàcilment moltes coses xules si ho planteges bé abans de tallar :-)
2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant lo del paper retellat.
No sabia que hi havia plantilles.
Saps on puc trobar-ne?
Me n'ensenyes?

Sílvia

I lo de no ensenyar els dibuixos en un dia de pluja, davant d'una dona, etc deu tenir el seu raonament per ells però jo no ho entenc. Flipant!

Eli Ramirez ha dit...

Ei doncs no sé si hi ha plantilles online! ho buscaré, sino, et deixo les meves que ens va passar la profe!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails