01 de març 2016

La Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona

Fa uns dies vaig anar de visita a la biblio del Seminari de Barcelona, gràcies a les visites que organitza el COBDC per als seus membres. Segons sembla, és la biblio més antiga de Barcelona. Està dins d'un edifici preciós on hi entra molta llum natural... un petit oasi al centre de Barcelona.

Molt bonic
La biblio es va crear al segle XVIII, tot i que en realitat té pinta de que fos més antiga, més de l'època Medieval, que ja és dir. Però partint del coneixement documentat i assegurat, (tal com s'anuncia a la guia que ens van repartir) la biblioteca es va crear a l'any 1775, quan es van fusionar els fons bibliogràfics de les biblioteques dels col·legis que la Companyia de Jesús tenia a Barcelona i els de la biblioteca de l'antic Seminari Conciliar de Barcelona, que era la biblio on es formaven els seminaristes.

Tresors de l'època

llibres per a tot arreu
El centre ha passat per èpoques millors i pitjors, sobretot degut a temes econòmics. Repassar aquí tota la història és impossible: si algú té curiositat pot buscar per Internet o anar fins allà i recollir una de les guies on ho explica ben abastament. Només diré que aquest passat segle XX ha estat quan s'ha intentat recuperar l'esplendor, tot i haver patit moltes pèrdues durant la Guerra Civil (ja se sap, coses que passen). 

L'any 1940 la biblioteca va tornar al seu ritme i emplaçament i es van poder comprovar les pèrdues. Fa llàstima, sí, però quasi la majoria de coses es van poder salvar. L'època de Franco no va ser cap meravella i no va ser fins l'any 1973 que es va convertir ja bastant en lo que és ara. gràcies a l'empenta de Josep Maria Martí i Bonet.

Goigs de tota mena de sants i tal
El bibliotecari Dani ens va explicar que a dia d'avui s'està re-catalogant tot. De moment hi ha uns 350.000 llibres. Formen part de la Universitat Ramon Llull, tenen part del fons ja catalogat al CCUC i també fins i tot es va signar un conveni amb els senyors de Google per digitalitzar coses antigues. 

Les prestatgeries tenen numeració :-)
Bé, em va agradar molt la visita!
Gràcies a tots els qui la van fer possible!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails