06 de maig 2015

Excursió a la Maternitat d'Elna

Fa ja uns quants anys, em van tocar dues entrades per anar al teatre a veure l’obra de teatre de la Maternitat d’Elna, al SAT. Com que coneixia una amiga que havia llegit el llibre li vaig dir de venir, i entre el que em va explicar ella i el que vaig veure a l’obra... em van entrar moltes ganes de saber-ne més.

A dia d’avui, havent llegit el primer llibre (sobre la Maternitat) i el segon (sobre la vida de la protagonista, Elisabeth Eidenbenz) l’únic que em faltava per arrodonir l’experiència era visitar personalment l’edifici i conèixer de primera mà (bé, segona mà) tot el que havia passat en aquella casa.

L’oportunitat va sorgir fa uns quants dissabtes i gràcies a l’entitat lloretenca L’AURORA, que va organitzar una excursió amb l’Assumpta Montellà, (historiadora i escriptora dels dos llibres) responsable de donar a conèixer aquesta part de la història tan poc coneguda i tan necessària per entendre tantes coses.

L’excursió va començar a la platja d’Argelers, on hi havia hagut el camp de concentració. Un camp que quan en llegeixes les característiques ja t’esgarrifes, però encara més quan hi vas i te’n fas a la idea. El camp no tenia res: era platja rodejada de reixes i on només es podia fugir cap endavant, cap al mar, però per fugir-ne si no en volies tornar mai més...Ens va fer un dia terrible, terrible de veritat. Molta pluja, força fred. L’Assumpta recalcava la importància de veure la platja en aquelles condicions, perquè així ens podíem fer a la idea (ni que sigui un 1%) de com de dura va ser aquella etapa. (No m’enrotllaré amb el tema: podeu llegir el llibre i “estremir-vos” vosaltres mateixos).

La maternitat d’Elna

Al començar la tarda vam fer cap a la Maternitat. Per qui vagi despistat, dir que aquest edifici va ser una esperança de vida per aquelles dones embarassades i aquells nadons que van haver de néixer en aquelles condicions tan adverses i amb unes possibilitats de sortir-ne amb vida tan minses.


La casa va ser inaugurada l’any 1939 per Elisabeth Eidenbenz, suïssa, i van arribar-hi a néixer 600 personetes. Les noies venien sobretot del camp d’Argelers, però també d’altres camps propers. Cal recordar, i no oblidar, que aquelles persones van fugir d’un país per poder conservar la vida de forma digna i es van trobar que al creuar la frontera el govern francès va intentar per tots els mitjans que aquelles persones no provoquessin gaires problemes, encabint-los tots en els camps que tenien preparats.

A la maternitat arribaven productes suissos com ara llet condensada, farina, sucre o arròs, i gràcies a la bona gestió es van poder atendre uns 20 parts mensuals. Hi havia una cinquantena de llits i les habitacions tenien noms de ciutats o països, com ara Barcelona o Bilbao. Aquí podem veure una foto de la petita sala dels naixements:
La tasca que va fer Eindebenz gràcies al Servei Civil Internacional (SCI) és digne de ser coneguda i reconeguda, i si podeu val molt la pena que feu l’excursió o bé us llegiu els llibres. Ah! Per cert: els nazis van tancar l’edifici: amb l’esclat de la segona guerra mundial hi havia moltes mares jueves i la situació els va sobrepassar: no van poder evitar-los, no van poder frenar-los. L’any 1944 aquest gran servei humanitari va tancar les seves portes.


 Una foto friki per acabar:

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també vaig llegir el llibre i em va esgarrifar molt. Ara estic llegint "Los últimos españoles de Mathaussen" i no et dic com va ser de dur per els pobres espanyols (inclosos catalans,vascos, etc... sobre tot rojos)el seu exili, l'estada als camps de "refugiats francesos" i posteriorment els camps de concentració alemanys.
Montse de Mondopunts

Anònim ha dit...

ah mira una altra post aprofitant l'open doors.
ah no, que això es pel teu compte i lo del open doors ja no dona més de si

Eli Ramirez ha dit...

Montse > No conec el llibre però segur que ha de ser dur. Cal no oblidar la història :-/

Pons007 > Exacte xD de totes maneres, crec que encara em queden DOS edificis. Els reservo de comodí ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails