19 de març 2015

La Moños al Teatre del Raval

Fa unes quantes setmanes vaig anar al Teatre del Raval a veure “La Moños”.


Segurament haureu sentit a parlar d’aquesta popular dona que vivia a la Rambla de Barcelona, hi ha expressions populars que en fan referència: “Ets més famosa que la Moños!”. I a part també se’n va fer una pel·lícula, que si mal no recordo hi sortia el Carles Sabater.
Bé, contextualitzem: la Moños era una pobra dona que anava amunt i avall per les Rambles. Poc se’n sap del seu naixement, però el que sí és cert es que va morir als 89 anys (any 1940) al que llavors era conegut com a Hospital Marítim. En realitat tenia un nom: Dolors Bonella, però tothom la coneixia com a Moños perquè sempre en duia el cap ple. La pobre estava molt malament i havia perdut bastant la raó per culpa de les desgràcies que li va tocar viure. I aquí està el misteri: no se sap ben bé que és el que va passar. Hi ha vàries teories, però la principal es que havia estat servint a casa d’una família rica i, després de quedar-se embarassada del fill de casa bona, li van prendre el fill i la van fer fora. L’altre teoria (la que surt a l’obra de teatre) és que la dona tenia una nena petita i al deixar-la sola uns instants per fer una entrega, un carro de cavalls li va passar per sobre i la va matar. Hi ha més versions: violència domèstica, problemes familiars.... no se sap massa.
Les venedores de roses de la Rambla li donaven flors i ella molt feliç se les posava al cap i al vestit. Era, malgrat tot, una dona coneguda i estimada, però més aviat com a símbol: no crec que fos gaire feliç... Avui en dia la Rambla (i no només la Rambla) està plena de persones com La Moños i realment amb prou feines la gent gira el cap.
El més curiós de tot, però, es que quan va morir va tenir un enterrament ple de luxes. No se sap qui va pagar tot allò, però no deixa de ser un misteri més.

(Segons he llegit, durant temps després de la seva mort, moltes floristes de la Rambla anaven a la seva tomba a deixar-li flors fresques).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails