09 de febrer 2015

PIXAR: 25 anys d’animació (expo al CaixaFòrum) #ExpoPixar

Per fi ha arribat al nostre país l’exposició que fa tant de temps que esperàvem: la expo de PIXAR! ;-) Iniciant-se fa ja cinc anys al MoMa de Nova York, aquest expo repassa les obres d’aquesta gran productora d’animació cinematogràfica mostrant un munt de coses que faran emocionar tant a nens com adults estiguin o no relacionats amb el món del cinema o de l’animació. A més, la mostra s’acompanya d’un munt d’activitats paral·leles, com ara la projecció de pelis i un cicle de conferències.


PIXAR es va crear als anys 80 i de seguida va voler revolucionar tot aquest món. No m’enrotllaré gaire amb la seva historia perquè la podeu trobar a qualsevol lloc, però cal destacar que cada peli implica milers d’esbossos i proves, que cada treballador desenvolupa amb la tècnica que més prefereixi (collage, pastel, etc.) i que sense aquest treball previ de dibuixants i creadors no hi hauria els resultats que han sorgit. És per això que a la exposició es dóna tanta importància a tot això, perquè no doni la sensació que el fet de fer pel·lícules amb l’ordinador oblida tots aquests processos tradicionals. Ells valoren molt l’equip humà.

Us encantarà la expo. Molt visual, molt maca i molt detallista: amb esbossos dels primers personatges (terrible Woody!) i bé… de tot. Mola molt, en serio, heu d’anar. I ah! No us perdeu el zoetrope (o com es digui!) (quan hi aneu ja veureu que és: 400 peces simulant moviment!)

PIXAR. 25 ANYS D’ANIMACIÓ (conferència inaugural)

A part de ser el títol de l’exposició, també n’ha sigut el títol de la conferencia inaugural. Vaig  agafar uns quants apunts que miro de reproduir a continuació. Conceptes i idees que es van dir:

(Mireu que lleig el Woody incial)

1.   El director, John Lasseter, considera que els tres grans pilars per a que tota pel·lícula funcioni són: PERSONATGE, HISTÒRIA i MÓN. És a dir: un bon personatge rodó amb una bona història i ubicat en un context adequat, a la seva mida.
2.      La importància de documentar-se bé per fer una historia real i empàtica. Buscar ambientar-ho bé: buscar la llum adequada, el color, l’atmosfera… les pel·lícules busquen ser creïbles, però no reals del tot: per reals ja hi ha les pel·lis de veritat :D
3.      Des dels primers moviments fins a l’estrena, poden passar ben bé 4 o 5 anys. Fan una cosa molt xula que és el feedback de l’equip sencer. De fet a PIXAR hi treballen només unes 400 persones pel que van dir, i tots aporten, estiguin al projecte o no.
4.      Una cosa xula de la cultura corporativa empresarial es que a part de currar molt tenen una cosa que li diuen “Universitat PIXAR”, on els treballadors poden apuntar-s’hi per aprendre tècniques noves.
5.      Aprofiten els curtmetratges per provar coses noves.
6.      Per als del meu gremi: tenen un petit equip d’arxivers. Hi ha més d’un milió de documents i clar, a l’hora de preparar expos, documentar-se i tal, doncs clar, fan falta (hagués preferit que digués documentalistes haha però va dir arxivers).
7.      Cada peli representa un repte: textures de pell, moviments, etc.  A Monstruos per exemple van fer el gran repte del pél de la bèstia, que està súper ben fet…


Bé, que m’ha agradat tot molt. Aniré a alguna conferencia més, perquè molen molt, inspiren. I va, no us adormiu i aneu a veure la expo! 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No soc un fan de Pixar, però reconec que alguns troços de les seves pelis estan molt bé. A veure si soc capaç de convèncer algú per anar-hi. Amb una mica de sort, aquest algú serà alguna xD

Eli Ramirez ha dit...

jejejeje la expo està molt bé, de debò. Val molt la pena i és molt amena!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails