19 de febrer 2015

Exposició "BiblioTec. Cent anys d’estudis i professió bibliotecària" (Palau Robert)

Si voleu conèixer una mica millor la història bibliotecària d’aquest petit país, us recomano que aneu al Palau Robert i que visiteu la expo que comento en el títol.

La fan a la sala 4 de les Cotxeres. És una sala petita, però és perfecte: la expo queda recollida, mona i ben muntada: hi ha el que ha d’haver i es fa amena, perquè està organitzada de forma cronològica (des de la creació de “l’Escola” fins aquest 2015, declarat Any de les Biblioteques).

 

A més, al mig hi ha panells digitals per tocar i veure fotos i coses i, a part, hi ha objectes que són ja més o menys prehistòrics. Per exemple, hi ha una mena de telèfon estrany que segons van dir, era per utilitzar com a mòdem i connectar-se així a les bases de dades (tecnologia picapedra però està bé saber que abans es feia així :D). I mítics disquets (això sí que ho tinc ben present, inclús recordo els anteriors, uns disquets grossos mig doblegables)
Bé, perquè aquesta exposició? Fàcil! Doncs perquè aquest any, com he dit fa unes quantes frases, es celebra el centenari de la creació de l’Escola. Una escola que, avui convertida en Facultat, ha sigut de forma constant una de les principals fàbriques de bibliotecaris i bibliotecàries (tot i que al principi no s’hi admetien homes perquè, ja sabeu, són una mica més barroers) (perdó) ;-P

 

Així doncs, l’exposició fa un repàs a tota la història de la professió amb especial èmfasi a l’ensenyament, però sense oblidar la creació de les primeres biblioteques (avui unes 370 si comptem només les públiques però centenars si hi afegim escolars, especialitzades i universitàries), les primeres associacions (avui tot agrupadet en forma de col·legi professional) i les diferents mutacions que ha patit la professió, sent avui en dia una de les més transversals que existeixen tot i que molta gent encara no sàpiga veure-ho.

Jo, si he de ser sincera, una de les coses que més em van agradar de l’aspecte físic és que els anys estaven posats en una mena de simulació enciclopèdica:

 

Aquí us deixo amb els períodes amb els quals s’ha dividit l’expo:

  • 1915 - 1939: La creació i la implantació - remarcant principalment la figura de l’Eugeni d’Ors (abans de canviar-se de camisa) i Jordi Rubió i de com van crear l’Escola i el primer sistema de biblioteques populars. Destacar també el Servei de biblioteques del front, una de les coses més interessants de la història bibliotecària! (i que després el bus va ser aprofitat per moure intel·lectuals cap al país veí) (el que tenim a dalt)
  • 1940 – 1975: època grisa perquè hi havia aquell home manant. Fins l’any 1974 encara només s’hi formaven noies.... perquè us feu a la idea. Cal dir que la feina de les biblioteques en aquest període va ser constant!
  • 1976 - 2015: al 76 cada cosa es va posant al seu lloc, poc a poc es normalitza la situació, s’actualitza tot i al 1999 l’Escola passa a ser Facultat. També les biblioteques canvien, i molt! Es van automatitzant, amplien els serveis...
M'encanten els bibliobusos

L’exposició ha sigut possible gràcies a la Teresa Mañà i la Mònica Baró (professores de la Facultat) i un seguit de persones més que han ajudat a que la mostra estigui ben documentada i ben muntada.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails