14 d’agost 2014

Big Bang Data, al CCCB

Fins el 26 d’octubre teniu la oportunitat de veure una exposició al CCCB que està molt bé: BIG BANG DATA.

Big Data, o dades massives segons Viquipèdia, és tot un sector tecnològic que fa referència a les muntanyes i muntanyes de dades que existeixen i que es poden aprofitar per extreure’n informació. Dit a grosso modo. De fet, n’hi ha tantes i tantes, que la principal preucupació ja no només és com utilitzar-les sinó com capturar-les, com emmagatzemar-les, com analitzar-les i com visualitzar-les... tot un què.

L’exposició es centra en tot això. Explicada d’una manera clara i senzilla (que tant un nen petit com el seu avi ho podrien entendre) s’intenta fer veure la varietat de dades que poden existir, com se’n pot fer ús i quines possibilitats existeixen. Vaja, una porta oberta al present futurible. A més, desprèn força inquietud, sobretot per aquelles persones que ja pensen que “no vull fer-me facebook perquè després vénen les teves dades privades i fan negoci amb els teus gustos i sentiments”.

Mireu aquesta imatge:


Sabeu que són? Doncs representen 2,3 milions d’uniformes de presos, els que existeixen ara mateix als Estats Units. La foto doncs, ens mostra d’una manera molt visual que els ianquis tenen tants presoners com 1/3 part de Catalunya. Una barbaritat.


I mireu aquesta altra imatge:


Són cables que connecten els països... pel mar. Oh si, el mar està ple de cables.


Com en tot, aquestes dades es poden utilitzar per fer el be o per fer el mal. Ben utilitzades es poden aprofitar per millorar sistemes de comunicació i transport, televisió intel·ligent o millores en la salut (per dir lo primer que se m’ha passat pel cap).

Tal com diu la web de la expo, TOTS GENEREM DADES. Tant de forma conscient com inconscient: la vida esta plena de sensors, vídeos, moviments... i això augmenta si tenim un telèfon intel·ligent, ja que aquests petits i adorables aparells del dimoni estan proveïts de molts sensors que fan que se sàpiga molt del seu propietari.
Mireu:


El meu telèfon sap qui sóc i si vaig a Londres i entro a una biblioteca per aprofitar el wifi, en algun lloc se sabrà que una catalana ha aprofitat per entrar a una biblioteca per aquesta finalitat. El mapa és un exemple, ja que mostra els punts de Barcelona més interessants per als turistes russos.
Més exemples:

  • L’home que agafa mostres d’ADN de xiclets i merdetes que troba pel carrer per crear retrats robot (deixem rastre per tot arreu!):

  • La quantitat de fotos que es generen. Hi ha tantes plataformes... mireu aquesta foto. És un exemple de les fotografies que es pengen EN 24 HORES a Flickr.

  • Boles del món que representen, de forma molt gràfica, diferents realitats al món. Per exemple, països on hi ha censura periodística.

Inclús surten exemples xulos, com el projecte Rosetta, que imitant l’exemple de la pedra en tres idiomes, fa que en un petit disc s’hi puguin trobar unes 1.300 llengües diferents per a la seva conservació (o sigui, el mateix text en ple de llengües diferents). Bé lo de 1.300 ho dic de memòria, potser fossin més. O menys. (Ens vam assegurar que no s’havien oblidat del català).

Bé i al final de la expo també hi ha una cosa interessant: una mena de sistema per mesurar l’interès de la expo: a diferents punts concrets hi ha instal·lats uns sensors i llavors quan una persona passa un determinat temps davant, cau una mica de sorra al comptador (veient la imatge s’entén millor):


Només amb un cop d’ull es pot mesurar quines són les coses de la expo que han despertat més interès (ja que serà la que tingui més sorra). Molt curiós, no?

Bé, ara ja paro. Podeu donar un vistasu a la web del projecte: http://bigbangdata.cccb.org, a més fan activitats interessants (tallers, conferències...). Jo us la recomano molt i teniu encara temps d’anar-hi, va. Que val la pena.2 comentaris:

Anònim ha dit...

Una exposició molt interessant i curiosa alhora.
Ja ho sé que deixem petjades per tot arreu però lo difícil és saber qui aprofita aquestes dades i per a què. Tal com dius no cal estar a facebok, twitter i molts altres llocs per fer-nos un retrat robot, doncs pel sol fet de navegar per internet donem moltes pistes sobre gustos, aficions, etc.
Salutacions,
Bartomeu

Eli Ramirez ha dit...

Exacte, només el fet de respirar aporta informació... val molt la pena l'exposició!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails