23 de juliol 2014

Converses de l’OBLL: "Analítica digital de la presència de les biblioteques a Internet"

El passat 10 de juliol va tenir lloc a la Facultat la xerrada "Analítica digital de la presència de les biblioteques a Internet", organitzada per l'OBLL, l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura.


L'objectiu de la xerrada (que de fet s'organitzava juntament amb el Màster de Gestió de Continguts Digitals) era fer una mica de visió de com s'utilitzen o s'extreuen les dades analítiques, ja siguin de a web, app, catàleg, respositoris, etc. (Sempre i quan s'hi pugui accedir, clar).

Moderava Cristóbal Urbano i hi havia 4 convidats
(tots ells representant perfils de diferents tipus d'institució):
  • Dolors Saumell (Biblioteca pública de Tarragona)
  • Lluís Vicente (Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès)
  • Jordi Serrano (Servei de Biblioteques de la UPC)
  • Eugènia Serra (Biblioteca de Catalunya)

A cada participant se li van fer 4 preguntes (les mateixes per tothom). Més o menys van ser aquestes:

  • Per a què fan servir les dades analítiques web?
  • Indicadors interessants?
  • Com recolliu / tracteu aquesta informació
  • Com s'integra aquesta info al dia a dia 


Bé les preguntes eren més o menys aquestes, sí.
Van parlar per torns. Després va haver torn obert de preguntes o altres exemples. Per exemple, que es feia al Consorci, etc. El Cristóbal va aprofitar per recordar (o anunciar) que si algú volia podia aprofitar per obrir les seves analítiques a estudiants del màster, perquè així poguéssin observar-les i veure-hi coses que potser poden passar per alt. 

A grans trets (els meus resums no són molt curosos, ho sé) el que es va dir va ser això:- La Dolors Saumell va comentar que allà feien servir WebTrends (bé, és una cosa de la Generalitat suposo perquè nosaltres a DIXIT també utilitzem aquesta eina, tot i que en un principi utilitzàvem Analytics). A la biblioteca de Tarragona utilitzen els indicadors bàsics que ofereix l'eina per saber a nivell general com va la web de la biblio (quines pàgines es visten més, per exemple). I aquestes dades web es complementen amb les físiques (usuaris, préstecs, etc). Va comentar que també de tant en tant feien enquestes de satisfacció.

Altres coses que va comentar: que per al pla estratègic tenen en compte les estadístiques i que els indicadors han de ser clars i comparables.- L'Eugènia Serra, al seu torn, va comentar que recullen moltes dades: web, 2.0, repositoris, etc. Però que no hi ha prou personal per processar tota aquesta informació. Tot i que va remarcar que les dades extretes poden ser molt útils si s'utilitzen bé.

També va destacar la importància de la continuitat de l'eina (el que em recorda que Facebook analytics canvia cada dos per tres) i que fan falta estàndards. Que a vegades podem dir: "oh mira!" però que en realitat hauria de ser "Oh, mira, sí, però eh, amb comparació de què? en funció de què?. I pregunta a l'aire: el que es fa a la web es reflexa a la biblioteca?


- Després va agafar la paraula el Lluís Vicente. Va començar dient que allà s'ho miren molt i que dediquen molts recursos. Va a tornar a treure el tema: "el número és important, però comparant-lo amb qui, o amb què?" Important: els números serveixen per justificar actes o per buscar aliats. Es poden fer acords o firmar convenis basant-se amb els resutats web (impacte etc). Que Internet no enganya. Va comentar també que a les xarxes socials els hi importa més un "share" que un "like", perquè un like és més fàcil i no implica tant, en canvi compatir significa que hi ha hagut una acció més pensada.


- Finalment, el Jordi Serrano de la UPC va dir que ells allà tenen moltes webs i que utilitzen moltes eines: webtrends, Google analytics, una eina pel catàleg, pel repositori... també quin percentatge de gent clica als codis QR (sempre baix) i fent broma va advertir que els usuaris no acostumen a estar pendents del que publiquem a les xarxes socials :-) (tanta il·lusió que li posem XD!).

Va recalcar la importància de conéixer el consum dels productes digitals propis, així com els nostres propis usuaris (que consumeixen més, com és connecten, des d'on, que volen, quins són usuaris interns, etc.).


Frase: Recollir tota mena de dades i no utilitzar-les per a res, no tenir-les en compte o no saber què fer-ne... és una pèrdua de temps. (És evident però crec que s'ha d'anar recordant jajaj). Vaja, que el món digital ens dóna molta informació i això es tradueix a que es necessita invertir-hi més temps, però que després si apostes per això el resultat és més satisfactori :)

I frase que algú va dir: cal que l'administració reonegui les dades virtuals com a justificables (i al loro, aquí entra també el tema de xarxes socials).

Bé més o menys la xerrada va anar així. Si algú té algo que afegir que ho digui...!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails