11 de juny 2014

4a tertúlia d'El primer glop de cervesa: Retorn al futur de la informació

Fa ja uns quants dies es va dur a terme la 4a tertúlia de "El primer glop de cervesa", que com ja vaig explicar un dia, són unes tertúlies al voltant de les biblioteques i la societat (podeu llegir la crònica de la tercera aquí).

Aquesta nova tertúlia duia per títol "Retorn al futur de la informació: quins professionals calen per assolir els propers reptes informacionals?" i va anar a càrrec de Genís Roca.

Casualment aquests dies he vist "Regreso al futuro" xD

Bé, han passat ja bastants dies (va ser el 27/05). Tinc les notes apuntades al mòbil i no sé si ho recordaré tot, però bueno, així us feu una idea (a més al blog del Glop ja penjaran la crònica oficial).

En Genís Roca (us poso la web per si no sabeu qui és) va començar fent una exposició de continguts. La cosa és que primer els convidats exposen i després al cap de mitja horeta la gent que va al sopar fa preguntes i entre tots es genera un debat guai amb les idees que van sorgint.

Doncs bé, va començar a parlar de vuit competències bàsiques que han de tenir els professionals d'avui en dia, com per exemple, estar al cas de la transformació digital. Això és un tema que ens agradi o no és molt important, i tant i fa si ets bibliotecari com si ets sabater, acceptar que el món està canviant és un primer pas molt important :-)
No va citar les 8 competències però les podeu trobar aquí. Algunes són competències "de sempre" però modernitzades, com per exemple el treball en equip o l'orientació al client/usuari. Altres són noves, com el saber gestionar la informació (saber trobar, saber guardar, saber eliminar).

Cal doncs que 1) comencem a digitalitzar processos, 2) ho apliquem als clients o usuaris, 3) oferim nous serveis segons les noves necessitats i 4) canviem el model de negoci.
Això seria més o menys els passos que cal fer per adaptar-se al nou model. Va posar exemples de banc o premsa i va recalcar la necessitat de fer-ho segons aquest ordre.
Va dir també que els bibliotecaris "som sospitosos" de no ser moderns ni actuar segons els nous models.

Alguna de les preguntes del debat posterior s'enfocaven cap als serveis que ha d'oferir la biblioteca. Ell mateix va reconèixer que ja no anava tant a la biblioteca perquè la majoria de coses ja les podia aconseguir des de casa estant. Per tant cal ser proactius.
Es va comentar que si els bibliotecaris poguèssim fer ús de la quantitat de dades que tenim podríem explotar-les, per exemple, tenint una llista de persones que aquell any haguessin de fer la selectivitat, etc. Posar-se les piles i no ser un simple servei de "Estem aquí, aneu passant" (tot i que moltes biblioteques són proactives i s'està fent molta feina en aquest sentit, només reprodueixo una mica el que es va dir XD). Es va parlar bastant del re-aprofitament de dades (és un tema que de fet està a l'ordre del dia i on els bibliotecaris i tenim molt a dir o a fer... si ens espavilem).

I bé, una mica va ser això. Es van dir moltíssimes coses més però a trets generals el resum seria aquest. Si algú que hagués vingut està llegint això i vol afegir alguna cosa més, que ho digui i ho poso :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails