29 de maig 2014

L'altra (Marta Rojals)

Al novembre de 2011 vaig llegir-me "Primavera, estiu, etcètera". El llibre em va encantar (de fet en el "top five" personal que faig a final d'any es va quedar en posició dos perquè en primer lloc vaig sentir-me obligada a posar "Mi planta de naranja-lima" XD) però el llibre em va apassionar tant que no he parat mai de recomanar-lo.

A principis d'any vaig veure que l'enigmàtica Marta Rojals havia escrit un nou llibre: L'ALTRE (lo d'enigmàtica és perquè no surten fotos seves ni concedeix entrevistes).
Pel títol ja es feia bastant evident l'argument, però s'ha de dir que no és el que un es pensa, potser, de bones a primeres.


Tenim en escena a tres protagonistes principals: en primer lloc la parella, l'Anna i en Manel. Viuen en un pis de lloguer i els hi costa arribar a finals de mes. Són una parella com moltes altres: viuen el dia a dia, els preocupa la falta de treball, la imatge d'ells mateixos vers les altres persones, etc. Després hi ha un tercer personatge, del qual no diré res important per no aixafar continguts.

Vas llegint i vas coneixent els personatges. Inevitablement et posiciones i mentalment opines "que cabrón", "quina barra", "pobre tio"... i van passant les pàgines i vas descobrint que tot té una raó, que els comportaments són totalment justificats i que ningú té culpa de res perquè la vida és així i punt.

És un llibre diferent del primer. El Primavera és un llibre mot fresc i molt natural, com si ella mateixa hagués escrit la seva pròpia vida. Aquest és com més, no sé, més profund? no, profund no és la paraula. Diferent. Per començar escriu en tercera persona (cosa que el primer, si mal no recordo, estava en primera) i després l'imitar el parlar de Barcelona, amb castellanismes pel mig, com parla molta gent a la ciutat (alguns personatges més que d'altres, s'ha de dir).

Crec que ha aconseguit el que pocs autors aconsegueixen: triomfar amb un primer llibre i no abaixar el llistó al publicar-ne el segon.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola! A mi també em va encantar "Primavera, estiu, etc..." i no cal dir "Mi planta de naranja-lima", la novel·la (biografia?) amb la que més he plorat però també que més m'ha agradat i he recomanat; i sempre celebro quan trobo altres lectors o lectores amb el mateix gust.

Un petit apunt. El segon llibre de la Rojals (tot i que molt bo, per mi, potser no tant com el primer) es diu "L'altrA". Crec que el títol és de per si, un petit joc. I per això el gènere hi és important. Per la resta, MOLT d'acord.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails