28 de maig 2014

La Barcelona postal (ruta)

Un dia vaig descobrir una cosa GENIAL gràcies a un blog del Diari ARA (Barcelona Singular: t'ho explico perquè ho he vist). Vaig descobrir... que Correus fa unes rutes gratuïtes cada mes per explicar la ciutat de Barcelona des d'un punt de vista "postal", esmentant i explicant la història de correus a Barcelona.

Com a súperfan de la ciutat que sóc, no vaig poder evitar apuntar-m'hi de seguida. El resultat? genial! van ser 4 hores passejant per carrers pels quals havia passat milers de vegades i descobrint, entre altres coses, petits detalls que mai havia detectat. Principalment vull destacar-ne el "colofón" final: VISITA A L'INTERIOR DE L'OFICINA DE CORREUS DE VIA LAIETANA AMB CÚPULA INCLOSA (i sorpresa!). (FOTOS ABAIX)

La ruta la fa Antonio Aguilar, un home que treballa a Correus i que lluita per donar visibilitat al servei de correus i a situar-lo al lloc que requereix en la història (sense servei postal moltes cartes i molts avisos determinants a la història potser haguessin canviat les coses!).

Es comença a la Plaça Urquionaona que és on hi ha haver la primera oficina com a tal (1904-1929). Era on ara hi ha el Teatre Borràs. Mentre es va baixant pels carrerons, el guia va mostrant antigues fàbriques urbanes (tenim la imatge de fàbriques grans i moltes de les cases del centre eren fàbriques, com l'actual Braserie Flo!).

És impossible reproduïr en una sola entrada tot el que es va dir (us aconsello fer la ruta!!!) però em quedo amb coses com per exemple, que les primeres postals com a tal van aparèixer a mitjans del s.XIX o que durant èpoques de grans infeccions els carters eren herois perquè estaven molt exposats als virus... i per desinfectar-les feien forats a les cartes i posaven vapor. També una cosa que no sabia: els únics humans vius que poden sortir en els segells que s'imprimeixen a la Fàbrica de Moneda y Timbre són els de la família reial.

A l'acabar la visita vam visitar l'edifici central. Primer vam anar a les caixetes dels apartats de correus (ens van explicar la quantitat de cartes que reben els presos, etc.)


Després, i això ja és molt més guai, és la visita de l'edifici. Amplis passadissos (d'una època on el metre quadrat no anava tan car XD) i escenari de diverses pel·lícules i/o anuncis.
 

Antigament el cap de correus i el cap de telègrafos vivien allà. Sabeu que són dues professions una mica rivals? Una mica com els bibliotecaris i els a.... són coses del passat, eh! :)
També ens van comentar que la primera feina que les dones van fer a l'administració era com a professionals de telègrafs.

I finalment, al terrat! Vieu la corona de la part esquerra de la fotografia? durant la república la van treure.
 

I aquesta és la cúpula vista des de "dins". És flipant. Heu entrat a l'edifici de correus algun cop? us heu fixat amb la cúpula? il·lumina molt! sembla ben bé que estigui directament tocant el cel, però no! mireu la foto, qualsevol diria que això pot donar tanta llum... :)
Ara que, segons ens van explicar, ho van fer autèntics professionals de l'època, els mateixos que van fer la del Palau de la Música Catalana.
 

Per cert, al terrat s'hi accedia a tavés d'una escala de cargol:
 

Les vistes. Punts de vista nous de la ciutat :-)

 

I una sorpresa final! no us ho creureu peròa dins l'oficina de Correus hi ha una capelleta! :-o! i fins i tot s'hi ha celebrat algun casament!


US RECOMANO MOLT LA RUTA!!!!

4 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Mentre no podem fer la ruta, és una sort que ens hagis avançat aquest reportatge fotogràfic tant interessant.

Fita

irati ha dit...

Molt interessant!!!
Qué fariem sense el teu blog tant amè ?
Moltes gràcies per la infornmació.
Salutacions

irati ha dit...

Per cert, on t'has d'informar per fer aquesta ruta ???

Eli Ramirez ha dit...

Hola!
M'alegra que us agradi!
La vaig gaudir molt!

Podeu enviar un correu a:
antonio.aguilar@correos.com
i us informarà.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails