18 d’abril 2014

Pyongyang (Guy Delisle) / La misteriosa Corea del Nord (L'estat secret)

Vau veure el reportatge que van fer l'altre dia al 30 minuts? L'ESTAT SECRET, es deia, i anava de Corea del Nord.

Corea del Nord és un país del qual se'n sap poca cosa. Fa temps va rodar bastant una imatge (per correu electrònic i xarxes socials) on sortia que els coreans del nord només podien portar un nombre determinat de pentinats. Bé, aquella informació va resultar ser un fake, però vaig començar a llegir més sobre el país i tot era molt sorprenent.
El reportatge de l'altre dia anava precisament d'això. Fer fotografies o utilitzar telèfon mòbil està totalment prohibit, i el reportatge es a base de testimonis anònims i càmeres ocultes.

http://www.tv3.cat/30minuts/reportatges/1915/Lestat-secret
FEU CLIC A LA IMATGE PER VEURE EL VÍDEO

Bé, el cas és que arran del reportatge m'he llegit aquest còmic:


Guy Delisle és un autor canadenc que va estar dos mesos treballant a Corea del Nord per fer unes coses de dibuixos animats. El còmic, doncs, relata les seves experiències (amb un to d'humor molt agradable, tot i que no deixa de ser una dictadura potent).

Els hotels per a estrangers, la impossibilitat de moure's massa sense l'acompanyament d'un guia, la multipresència del dirigent (en aquell cas encara eren pare i fill), etc. El més fort, però, és veure com tota aquesta massa de gent viu enganyada. O SIGUI, que no vull dir que el comunisme sigui dolent (que no hi crec, però ara no toca) sinó aquesta privacitat d'informació, aquesta prohibició de saber què passa fora del país, les tortures i camps de treball i presons per als enemics del règim, la por de ser enxampats veient una pel·lícula estrangera en un dvd pirata... ostres, sí, tot plegat.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails