02 de març 2014

Peli de la setmana: Las sesiones

Fa uns mesos, a l'estiu, vaig escriure una entrada al blog de DIXIT sobre sexualitat i discapacitat. A l'entrada vaig mencionar una pel·lícula, "Las sesiones", que no havia vist i que vaig pensar que algun dia la veuria.

Doncs bé, l'altre dia la vaig agafar de la biblioteca i he de dir que m'ha agradat molt, està molt bé.


Primer de tot, dir que és un fet real: Mark O'Brien va existir realment i va morir l'any 1999. Va ser un precedent per a que persones amb un alt grau de discapacitat poguessin anar a la universitat.

La pel·lícula comença presentant-nos el personatge: de petit (amb sis anys) pateix pòlio i des de llavors queda pràcticament inmobilitzat en un llit (una camilla amb rodes). Periodista i poeta, viu la major part del seu dia dins un pulmó d'acer, una maquinota que l'ajuda a respirar. Fora del pulmó d'acer només pot estar 3 o 4 hores.

El film ens mostra un aspecte de la seva vida concret: com als 38 anys decideix que vol deixar de ser verge. La cosa està en que de coll cap avall no té mobilitat però sí que té sensibilitat, pot notar el dolor, pot notar el plaer (dit d'altre manera, la cosa li funciona). Però només pot moure voluntàriament el seu cap. I és aquí on, gràcies a una terapeuta i el suport del seu sacerdot decideix contactar amb una "assistent sexual".

Moments de confessió

L'assistent sexual és com una prostituta però amb matisos. Com ella bé diu al principi: "una prostituta vol que hi tornis, jo no". Pacten una teràpia de sis sessions (d'aquí el títol) i en les quals el noi va prenent consciència del seu propi cos i les seves possibilitats (per exemple, descobrir que li agrada i que no)


La pel·lícula és sensible i poètica: tendre sense arribar a ser drama i divertida sense arribar a ser còmica. Resumint: m'ha agradat molt.

Per si voleu saber més, aquí teniu una foto del real Mark O'Brien i un enllaç a la Wikipèdia.


I, aprofitant l'ocasió, us recomano fervorosament el reportatge que va fer l'equip de Sense Ficció (TV3) sobre el tema de la pòlio: PÒLIO, CRÒNICA D'UNA NEGLIGÈNCIA. Molt dur...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails