12 de maig 2013

La peli del diumenge: Arrugas (adaptació del còmic de Paco Roca)

Arrugas és una pel·lícula d'animació basada en la novel·la gràfica de Paco Roca, amb la qual va guanyar molts premis, el més destacat el Premio Nacional de Cómic 2008.

Havia llegit el còmic perquè el tenim a la biblio on treballo, però encara no havia vist la pel·lícula. És curiós i no em passa mai, però la pel·lícula m'ha agradat més que l'obra gràfica...
De fet no és que tingui moltes diferències (és una fidel adaptació!) però la pel·lícula m'ha emocionat més que no pas el còmic. No debia entrar bé en la història quan la vaig llegir...Però centrem-nos: de què va Arrugas? doncs d'un home, ja gran, que ingresa a una residència de gent gran. Ell, que sempre havia sigut un home intel·ligent i amb grans capacitats de direcció, es troba que el seu cervell ja no li funciona com abans i que per culpa de l'Alzheimer cada dia va perdent més capacitats...
Total, que arriba a la residència on es troba amb altres persones que més o menys com ell estan en la mateixa situació...

Tot i que l'obra no és trista, en realitat sí que ho és. Molt. Perquè l'Alzheimer és una enfermetat molt trista, arriba de cop i poc a poc es va menjant tot el que tens... i això és dur... tant per un mateix com pels que estan al voltant d'aquella persona.

La pel·li, guanyadora de 2 Goya (millor peli d'animació i millor guió adaptat), s'estrenarà el mes vinent a Japó (país on tb s'ha publicat el còmic) i se n'ocupa Studio Ghibli. Gran!És curiós: segons llegeixo a la Wikipedia, aquesta obra no es va publicar inicialment a l'estat espanyol (tot i que l'autor és valencià). Resulta que el tio estava a Angoulême (un poble francès on hi fan un festival de còmics important) i va presentar el projecte a l'editorial Delcourt, que va acceptar. La Wikipedia comenta que abans van haver de fer-se alguns canvis, que menciono perquè em fa gràcia: eliminar un crucifix, modificar un mapa, modificar el menú de la nit de Nadal i canviar els horaris de la residència. 
L'obra es va publicar a França i en poc temps ja es va esgotar la primera edició. Després l'obra va arribar a Espanya, de la mà de la gran Astiberri.

M'agrada com fa les coses Paco Roca, les seves obres són molt diverses. Aquí al blog n'he comentat unes quantes, però em quedo amb Memorias de un hombre en pijama. :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails