17 de maig 2013

Curs sobre jocs i màrqueting (Gamificació: integra les tècniques de joc a la teva estratègia de màrqueting)


L’altre dia vaig assistir a aquest curs al COBDC ^_^ Va estar molt bé.
La professora va ser Andrea García, especialista en cultura digital i que fa cursos al Cibernàrium (entre d’altres)

El curs va ser molt complet. Miraré de resumir-lo una mica!

Gamificació és quan apliquem tècniques i dinàmiques de joc en coses que no són jocs. Per exemple, quan la Mary Poppins cantava i jugava perquè els nens ordenessin l’habitació.

La cosa és que amb la irrupció d’Internet (ara fa ja anys) el món s’ha tornat menys seriós. Les empreses i institucions saben que han de ser una mica informals i sobretot molt originals per poder captar l’atenció de l’usuari/client, i que a vegades les millors idees són súper econòmiques. Si un anunci és creatiu, aconseguirem que la gent ho comparteixi a les seves xarxes socials i que per tant arribi a més gent ;-) Aquí alguns exemples d’anuncis:

- National Geographic (realitat augmentada) (és un tema que dóna molt de joc)

Per exemple, sabíeu que el catàleg d’IKEA té continguts amagats? Tenir un smartphone a la butxaca és la porta a milers de continguts, i els creadors d’aquests continguts ho saben J. Vaig flipar molt amb aquest traductor en línia... O_O!

Bé doncs el cas és que es veu que s’ha demostrat que el que s’utilitza més en els mòbils són els jocs (Angry Birds i Apalabrados són només dos exemples. I qui no recorda la serpiente? ^_^)


I les xarxes socials, que també són un vici. Durant una bona estona vam estar veient exemples de concursos i campanyes que han utilitzat les xarxes socials. Un dels més sorprenents és un que va fer Burger King que a canvi d’esborrar deu amics et regalaven una hamburguesa (Burger king whopper sacrifice). O un que no recordo l’empresa, però era com una ruleta russa i si perdies et quedaves sense compte de Facebook... (inclús amb una frase final de “Share your last words”). La gent està fatal!

* Vídeo recomanat: Gaming can make a better world (Jane McGonigal, conferència TED)

* També vaig tenir un moment remember quan la noia va mostrar aquest joc:

 


Anda que no havia jugat! Durant unes setmanes potser va ser el joc més jugat a la Facultat, jaja. Era un vici. Recordo que en aquella època vaig fer un curs virtual per aconseguir crèdits de lliure elecció (IL3-UB) sobre Second Life... i una de les pràctiques era parlar d’un joc i vaig fer aquest, jaja. Podeu jugar-hi, encara està en línia, és una mica estressant: una crítica al sistema. Tens que alimentar vaques, fer hamburgueses, explotar als treballadors i que les ventes no parin de créixer....

Altres temes...

Tema web mòbil i codis QR: Aquí teniu una web que permet veure com es veu la vostra web en un mòbil. La web es complementa amb informació diversa i estudis que demostren la importància d’estar presents (i bé) en els dispositius mòbils.

I sobre els QR, doncs alerta perquè ja s’estan quedant obseolets... (qui no corre, vola). Ens va mostrar exemples interessants, com posar un QR al collar d’un gos per si se’ns perd. I un programa: QRHACKER per personalitzar-los (colors, imatges de fons, imatges al mig...)


(Exemple de la web, no l’he provat) 

Bé, em passaria línies i línies parlant d’exemples (curs molt complet) però més val que vagi alleugerint sinó es farà etern...!


Ens va ensenyar una web SÚPER XULA que es diu The fun theory. Aquesta web recull vídeos amb exemples de com la gamificació pot fer les ciutats més divertides (papereres amb sons, escales piano... està molt bé.

També va parlar d’un curs que fan en plataforma d’aquestes MOOC (cursos en línia i massius). La Universitat de Pensilvania té un sobre gamificació que es veu que és dels més bons que s’estan oferint actualment. Segona edició acabada i suposo que en un futur en faran més.

Propiament per fer “gamificació” cal:
           
> Elements del joc: punts, avatars, nivells, recompenses... pensar tot el context abans de començar res. És perillós quedar-se a la fase primera (molts s’hi queden). No es tracta només de donar premis, cal implicació. T’ha d’animar, ha de ser atractiu...i ni molt fàcil ni molt difícil.

> Tècniques del disseny del joc: com començar? Quin és el nostre objectiu? Ser coneguts, conèixer gustos o dades...? Hem de pensar com un dissenyador de videojocs. Lo que agrada no és només el premi, sinó poder competir, solucionar coses, treballar en equips, col·leccionar...

En fi, no m’enrollo més que prou extens m’ha quedat. Recomano molt el curs i tot el que té a veure amb la gamificació. ;-) (pd. També va parlar de FOURSQUARE, però com que ja en vaig parlar fa temps al blog, doncs no em repetiré!)


1 comentari:

Soyyoeldani ha dit...

Molt interessat el curset! ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails