27 de desembre 2012

Visita al Sincrotró Alba (Cerdanyola del vallès)

Feia dies que volia fer aquesta entrada i no trobava el moment de posar-m'hi! :-)

Avui us parlaré del SINCROTRÓ ALBA! Hi vaig anar l'altre dia gràcies al COBDC, que ens va avisar i va muntar la excursió.

Vista panoràmica. Foto de Orió Peñalver
Bé, anem a pams!
Què és un SINCROTRÓ? dooooooncs és un acclerador de partícules. És un lloc "científic" on fan rodar partícules de llum (aquesta entrada molt simple i per a què s'entengui, si voleu informació oficial podeu anar a a web :D)

Més o menys a cada país hi ha un sincrotó (20 a Europa), l'ALBA, és únic a Espanya (de fet està finançat 50% govern i 50% gobierno). Alerta perquè el CERN (Suissa) no és un accelerador com aquests, allà fan colisionar. En canvi aquí no, aquí només donen voltes.

Explicació resumida
Que facin voltes serveix per descobrir coses dels àtoms i les molècules. La cosa és que un cop es troben accelerats els guarden en una mena de magatzem i és quan els científics poden fer experiments i proves. De fet després aquestes investigacions es poden aplicar a molts camps, com física, medicina... determinar l'edat d'una pintura o saber quina és la millor manera de restaurar un vaixell que porta segles enfonsat al mar.

A la web posa:

  • Biologia molecular: per estudiar les proteïnes i els virus i ajudar a dissenyar nous fàrmacs.
  • Teràpia mèdica: els raigs X que emet un sincrotró poden tenir aplicacions en la imatge mèdica i en determinades teràpies.
  • Ciències ambientals: per determinar l'estructura dels contaminants.
  • Ciències dels materials: per estudiar les seves propietats.

Quan fan els experiments amb els electrons cal que estiguin actius durant un mínim de 12 hores dins el magatzem que us he comentat fa una estona. O sigui, primer els fan rodar, després van "al magatzem" i encara han de continuar súper actius durant 12 hores. Això té un problema i és que si no vigilèssin, els electrons anirien xocant amb les partícules de l'aire i perdrien la seva força (és a dir: no podrien estar aquest mínim de 12 hores necessari per a ser investigats). Però això ho solucionen evacuant l'espai on són. Així es queden sols per allà. És com quan envassem al buit el pernil, que treiem l'aire perquè no el faci malbé.

Coses que mai entendré

Una altra cosa interessant de dir és que HI HA PERILL DE RAIG X! i el dia que vam anar-hi estava tot parat (ho paren dos cops a l'any per fer manteniment i tal). Quan està en funcionament ningú pot passejar per allà perquè és perillós. Tot es fa per control remot (hi ha més de 6000 punts de control remot i més de 18.000 cables).

També ens van comentar que el ministeri tenia uns terminis molt estrictes i com que necessitàven molta maquinària i molta cosa van haver de demanar coses aquí i coses allà (normal) i que sobretot es van fixar en altres sincrotons per copiar lo que anava bé i buscar alternatives amb lo que no acabava de convèncer (també normal).

Cosa friki (suposo que deu tenir una explicació però no la sé) que vam veure penjada d'un tub:
També hi havia dutxes pels passadissos, que suposo que són per evitar accidents en cas de contaminació. Això ens ho van explicar el dia que vam visitar el PRBB (Parc de Recerca Biomèdica) que tinc l'entrada pendent de fer i algun dia la faré :)

I fins aquí la meva explicació. No és gens científica però almenys us en feu una mica a la idea. :)

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Cuac Cuac

No me extraña que esta muchacha esté siempre "acelerada"..., por no hablar del cencerro..
Alazos.Pato

Eli Ramirez ha dit...

:P

Anònim ha dit...

Cuac Cuac

Podrías intentar averiguar qué pinta ese cencerro:
Tengo dos opciones: la primera, menos científica, es que sirve para anunciar a las partículas que están dando su última vuelta al circuito (como en las carreras de ciclismo en pista cerrada).
La segunda, más logica: ¿un recuerdo de Suiza, lugar donde se encuentra otro acelerador?
Alazos. Pato

Eli Ramirez ha dit...

jjajaja opto por la segunda... aunque la primera no es mala idea

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails