28 de novembre 2012

Finestres de la memòria (Eixample dret) Casa Elizalde

La setmana passada vaig passar per la Casa Elizalde a veure una petita exposició fotogràfica que hi havia al primer pis: Paisatges interiors. Les cases de la Dreta de l'Eixample

Eren fotografies antigues que mostraven els interiors d'aquestes cases, i com vivia la gent (quasi tots rics i vivint en palauets). L'exposició (que va acabar ja divendres) forma part d'un ampli projecte titulat "Finestres de la memòria", on l'objectiu és crear un arxiu fotogràfic virtual per tal de poder recuperar la memòria històrica del barri.


És curiós perquè, al no ser de Barcelona, la meva memòria sobre la Barcelona pre-olímpica és inexistent. I abans i tot. Veient aquesta exposició i pensant en les coses que he anat llegint i veient, se'm fa molt raro pensar que no fa tants anys de la creació de l'Eixample, i que fins fa 4 dies (com qui diu) Barcelona encara estava envotada de muralles. O la Barceloneta, el Somorrostro, Ciutadella i Montjuïc... trobo que la memòria històrica és important i que no se li dóna prou importància!

Però bé, a veure, l'inici de l'Eixample va ser l'any 1860. En la meva opinió, no és que sigui un barri gaire maco, la veritat... vull dir que, no hi veig barri... A Barcelona he viscut a Sants, a l'Eixample i ara al Clot. A Sants i al Clot hi veig més barri, més poble, i l'Eixample és una quadrícula de espais iguals amb carrers iguals i molts de cotxes (es salven algunes illes interiors... però vaja, ja m'enteneu que vull dir). M'ha costat molts anys ubicar-me una mica i saber si va abans el carrer València o el de Mallorca o el de Rosselló XDDD

A la exposició surten famílies riques i com vivíen. Hi ha el cas d'una família que va anar a viure a la Pedrera i la filla explica (les fotos tenen textos) que la seva mare va tenir mots problemes per adaptar-se a la casa perquè les parets feien corbes i els mobles "no quedaven bé". També explica que la Pedrera al principi no agradava gens, perquè és molt diferent a la resta de cases i palauets.


És una pena perquè en paral·lel a la exposició es va fer una conferència a càrrer de Lluís Permanyer titulada "Vida quotidiana a l'Eixample burgès".. i a mi, que m'apassiona Barcelona amb els cinc sentits m'haguès agradat anar-hi!! Però "a lo hecho pecho", què hi farem :-)

Bé, com que tampoc podeu anar a veure ja l'exposició física, l'únic que em queda és passar-vos l'enllaç del projecte, on s'hi van penjant fotografies.

 
Podeu explorar les fotografies per temes, époques, etiquetes, ubicació, col·leccions i exposicions.

Mirant l'apartat EXPOSICIONS veig que diu això:

La Casa Elizalde programarà anualment una exposició al centre amb una selecció del material fotogràfic recollit de les aportacions d’usuaris, veïns, entitats i comerços de la Dreta de l’Eixample. A més, durant la resta de l’any, es presentaran diverses mostres virtuals al web amb el material cedit a través de la xarxa. 

Interessant saber-ho :-)

Nens mirant coques de Sant Joan
Granja Vendrell (hi heu estat? ara és molt diferent, jeje)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails