23 de novembre 2012

13es Jornades Catalanes d'Informació i Documentació [13JCD] - Dia 2

I ahir va ser el segon dia de les Jornades :-)
(ahir vaig publicar la croniqueta de la conferència inaugural)

La jornada, com sempre fan, està dividida en diferents espais i segons els teus gustos i interessos personals i professionals, vas a una sala o una altra.
Aquesta vegada s'ha fet al IEC (Institut d'Estudis Catalans). Val a dir que l'edifici és molt bonic i m'ha agradat molt.

Aquest és el comentari dels llocs on vaig anar jo.

9.30 "El nou sistema de Biblioteques públiques", per Carme Fenoll.

La Carme va parlar una mica de la situació de les biblioteques i les accions que s'estan duent a terme per a convertir-les NO en un dipòsit de llibres sinó en el cor cultural dels municipis ("el Club Tr3sC ens ha robat el nom, el club de cultura som nosaltres", deia)

Valors estratègics:
- Eficiència
- Accessibilitat
- Vitalitat (hem de creure en la nostra gran capacitat pel canvi)
- Innovació (nous serveis malgrat la crisi, com els projectes que es duen a terme amb editors, etc).

Va parlar també d'alguns dels reptes que tenen en ment cumplir, com per exemple, la existència d'un CATÀLEG ÚNIC, que el Departament de Cultura tingui més en biblioteques escolars, major coordinació amb biblioteques universitàries i una MAJOR VISIBILITAT DE LES BIBLIOTEQUES ESPECIALITZADES (ho poso en negreta i majúscula perquè és el tema que ara mateix, professionalment, em preocupa més).
També cal, per exemple, unificar línies d'informació (tants equipaments que tenim...!) més millores en els 11 bibliobusos que existeixen actualment, el Pla Nacional de Biblioteques 2014,...
Més accions amb altres agents (Wikipèdia, editors, una nova plataforma de llibres digitals que naixerà al 2013....) 

En fi, per mi, la millor del dia. No perquè digués res que ja no sabés, sinó perquè amenys veus que hi ha moviment.
Jo realment mai pregunto perquè em fa vergonya (agafar el micro i que m'escolti tothom? marededeusenyor, em moro XD) Però vaig estar a punt de fer-ho.... l'únic què, es va acabar el temps de preguntes XD.
Total que jo volia preguntar-li això (ara ho amplio):

Si ja hi ha problemes amb el Departament d'Ensenyament en matèria de biblioteques escolars, quina previsió hi ha amb les biblioteques especialitzades que cadascuna depén del seu propi departament? Qui hauria de "manar" més? Si les BEG impulsen accions comunes i sorgeixen conflictes amb alguns departaments... com ho farem?
Les BEG tenen un problema molt gran, penso jo... primer que no són conegudes (cada biblioteca es busca la vida per la seva banda buscant usuaris, no hi ha accions comunes, som les germanetes pobres del sistema) i segon, que cadascuna té la seva jerarquia al seu propi departament...
Jo opino que el Departament de Cultura hauria d'estar per sobre en quan a biblioteca especialitzada es refereix.
A més hi ha un tercer problema, que no hi ha web. Seria magnific disposar d'una web per a totes les BEG on s'hi recollissin dossiers temàtics o butlletins de novetats o el que sigui que ofereixen totes i cadascuna d'aquestes BEGs.
Cal posar-s'hi, però sobretot, cal coordinació i accions comunes!!!
(Que ja s'estan començant a fer i això és esperançador!!!!)

10.30 Pausa-cafè 

11.00 "Llibres, àtoms i bits", per Iolanda Bethencourt i Josep Mª Vinyes (beat.cat)

Una mica de llibres digitals i noves tecnologies.
Es va començar a parlar de com les noves tecnologies ens han canviat moltes coses i hem anat prenent nous hàbits (llegir en un "aparato", per exemple).
Podem fer moltes coses a qualsevol lloc i a qualsevol moment (sense oblidar que el llibre en paper encara està viu i que encara té un valor que els llibres digitals no tenen) :-)

La conferència sobretot estava centrada en com ha canviat el procés editorial. Abans, per exemple, hi intervenien molts factors (autor, editor, distribuidor, punt de venda, comprador, consumidor...). I ara en canvi moltes vegades es pot reduïr només a autor i consumidor, gràcies a la publicació en nous formats digitals i l'autoedició.

Tendències del món del llibre:
- Autoedició
- Contingut generat per l'usuari
- Narrativa transmèdia i crosmèdia (=múltiples formats,etc)
- Fragmentació de continguts
- Mash-ups, remixos, openData, LinkeData (tenir-ho tot relacionat i saltar d'un lloc a l'altre etc)
- Lectura social, recomanació lectora (això va en alça i n'hem de ser conscients!)
- Contingut lliure: copyleft, copyright
- Micromecenatge
- Importància de les metadades

Per acabar també va recordar-nos que res és gratis. És a dir, tu connectes a Facebook i penses, que guai, gratis! però no siguem il·lusos, que hi ha al darrera una mineria de dads brutal (same for Google). Però bé, simplement ser-ne cosncients.
  
12.00 "Impliquem-nos", per Jaume Barberà (Singulars)
Aquesta conferència m'ha fet plorar una mica i tot XD
A veure, que m'expliqui.

El sr Barberà ha començat destacant la importància dels documentalistes (clar, que ha de dir si l'hem convidat nosaltres, els bibliotecaris jejejej). Diu, i té raó, que els periodistes, sense els documentalistes, no són res. Que no s'ha de només transcriure, sinó preguntar més enllà.

I és que les coses anàven per aquí. La conferència anava sobre la frase d'haver viscut per sobre de les nostres possibilitats.
Ha explicat el concepte, que tot i que no ha dit res nou, ho ha explicat d'una manera molt clara. Se'n diu: INDEFENSIÓ APRESA.

Total, que fent un exercici pràctic, ens va demostrar que l'esser humà, si prova 3 vegades una cosa i no li surt, a la quarta ja no ho intenta. Tenim aquesta actitut davant la vida.
De fet ens va posar un tros de la peli d la Lista de Shindler i clar, sents impotència. I et preguntes: si sabíen que anàven a morir igualment, perquè no es rebel·laven? La gent que a casa, a la feina, on sigui, es deixa trepitjar i maltractar... tenim una psicologia que és dèbil i la por i la INDEFENSIÓ ens superen. No lluitem.         

Bé, va posar varis vídeos, tots molt emotius (buscava fer-nos caure la llagrimeta...). Alguns ja els havia vist (heu vist algun cop el vídeo de l'equip petit? és maquíssim).
Però realment el que em va agradar més va ser aquest:I té raó... Change your words. Change your world.


16.00 "Pecha Kucha: Serveis i usuaris", David Caminada (mod.)

Per la tarda, més fluixet. Lo primer que vam fer va ser una sessió de Pecha Kucha ("pit i cuixa"). No, en sèrio: Pecha Kucha és un format de mini-conferència que els ponents presenten la seva idea en 6 minuts i 40 segons, el temps ideal per a que el públic presti atenció.
La cosa és que hi havia dues hores programades i només dos pecha-kuchas. Però bueno, van estar prou bé.

La primera va ser sobre la creació de biblioteques en els centres de menors i joves infractors de Catalunya (planificar, crear, implementar i avaluar).
L'únic que em va quedar dubtós (a mi i a la resta de públic) va ser l'ús de la paraula censura. Censurar continguts en aquests centres? Jo entenia, crec, el que volia dir o venia a referir-se... però potser no va quedar prou clar. Tal com va dir una persona del públic, potser hagués sigut millor la paraula "control".
Tanmateix, de 7 centres de menors que hi ha a Catalunya, només n'hi ha un que col·labori amb la biblioteca pública (Montbau). Cal, per tant, de nou parlar de coordinació! 

El segon pecha-kucha va ser sobre els screencasts com a tutorials per als usuaris. Screencasts són aquests vídeos que són vídeo-tutorials i que una veu en off va explicant el procés i a la pantalla veus les accions que hauràs de fer tu.
Es tracta d'un equipament senzil (hi ha software gratuït) que pot oferir moltes possibilitats a les biblioteques     

18.00 Cloenda. Mercè Muntada i Ferran Mascarell

La cloenda va anar a càrrec de la presidenta del Col·legi i el conseller de cultura.
D'aquest últim punt només voldria dir una cosa: 
Aquest últim mes el COBDC ha fet un concurs per dissenyar un pot de llapisos (el típic d cartolina, amb calendari...) Bé... trobo que... han dit el guanyador i... no sé, es podria haver ddicat un o dos minuts més, passar el disseny per la pantalla, que se jo... (a més la guanyadora ha recollit el sobre amb el premi i ha marxat de la sala XD) --> no l'estic criticant, és una observació...  
En fi, volíem veure el pot, sí (ho dic en plural perquè ha sigut un comentari entre uns quants) :-)


Conclusió?  
M'enduc bon record de les Jornades. Sempre és agradable conèixer gent nova, retrobar vells companys de classe (i de feina!) i posar-se al dia. Update i endavant que ho hem de fer entre tots, això.  

 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails