21 de juny 2012

Titanic the exhibition (Museu Marítim de Barcelona)

Ja feia dies que volia anar-hi, i divendres passat vaig tenir-ne la ocasió:


No és que tingui una passió cega pel Titanic, però sí, tot el que sigui història (sobretot recent i humana, la que fan les persones, les del dia a dia) m'agrada. I més si són coses així desaparegudes o envoltades d'algun misteri o tragèdia..

Cal dir que la exposició no és del tot barata, però està molt bé. Molt bé. Em va agradar molt. Crec que val 12 euros per persona però amb el carnet del Tr3sC surten a 9. I carnet jove 7. O sigui que tampoc és tan car. S'ha de tenir en compte que a dins hi ha molt de material: la visita es realitza amb audioguies i si ho escoltes tot (com és lo lògic) passa pràcticament hora i mitja.

És una exposició trista, jo vaig estar a punt de posar-me a plorar en diverses ocasions ^^U. 

Justament aquest 2012 fa 100 anys que es va enfonsar el Titanic. Van morir 1500 persones de les 2200 que estaven a bord, i això implica motes famílies trencades, moltes il·lusions perdudes, molts somnis enfonsats per sempre a les aigües gelades.

Moltes fotografies i moltes històries que es van explicant van fent que et sentis trist... ja que per exemple un dels treballadors del vaixell no deixava pujar homes als bots salvavides (tot i anar mig buits) i moltes famílies tot i ser de primera classe no van poder arribar unides a Nova York. Per no parlar de la gent de tercera classe que no va poder arribar a pujar a la superfície o dels músics que no van parar de tocar fins al darrer moment.
O la parella que quan li van dir a la dona que al seu marit no el deixarien pujar, va sortir del bot i va preferir morir amb ell... o... tantes coses que més val anar-hi i descobrir-ho per un mateix.Les restes del Titanic es troben encara (algunes) al fons de l'Atlàntic Nord. Només va navegar 4 dies, i alguns era la primera vegada que dormien en un lloc així, ja que fins i tot les habitacions de tercera classe eren maques i netes, i costaven el que una persona normal podia estalviar al llarg de 5 anys (!). Per tant, imagineu quantes esperances dipositades en una vida millor que no van arribar a mai a port.

L'exposició mostra uns 200 objectes reals que es van poder recuperar (no són les úniques, alguns caza-tesoros n'han trobat d'altres i estan en altres museus) i també algunes reproduccions, com ara dels tres tipus d'habitacions, passadissos, etc. S'han pogut recuperar coses com plats i tasses, cadires (tot, tot i tot amb el segell de la companyia, White Star Line) un tros de carbó de la caldera... i fins i tot la llista completa de passatgers. També cartes i objectes personals dels passatgers que van morir i dels quals van poder recuperar els cosos dies després... realment pell de gallina.

Apunt final: per tal de poder dur a terme aquesta exposició, s'ha comptat amb l'ajuda de C.G Wetterholm, que és un historiador especialista en el Titanic que fins i tot va participar en les expedicions de rescat que es van fer als anys 90

M'han vingut ganes de veure la peli de nou.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Eli, m'ha sorprès gratament que hagis anat a l'exposició del Titanic, No a tothom li conmou aquesta història. Jo sóc súper fan d'aquest vaixell i, com no, de la pel·lícula. M'he documentat força en relació al Titanic i potser em compri un llibre especialitzat i tot. M'apassiona. A part, el meu avi era mariner mercant i vulguis o no, això deixa marca. Tenia previst anar-hi i espero no fer tard. Merci per la info i l'article. Que vagi bé!!

Eli Ramirez ha dit...

Hola!!!
Doncs si t'agrada el tema crec que fliparàs molt amb l'exposició, està molt ben feta i és molt completa. Ja veuràs! No te la deixis perdre i mira a veure si pots aprofitar algun descompte (carnet jove etc)
:-)
ja em diràs que tal!!!!

Francina ha dit...

Hola Eli! M'he sentit totalment identificada amb la teva experiència, ja que moltes de les sensacions que expliques les vaig tenir jo! Tinc passió per la Història i el Titanic és una mica de la història del desenvolupament industrial i de la navegació de principis del segle XX. Per això vaig anar a l'exposició tot just va arribar a Barcelona. Ja que parles dels descomptes, jo vaig utilitzar aquest 2x1 del club de subscriptors de la vanguardia per titanic, the exhibition. Fins aviat!

Eli Ramirez ha dit...

Gràcies pel comentari, Francina! :) la veritat és que em va encantar,,, ^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails