05 d’abril 2012

Ja sóc una autoritat xD (Lenoti)

Ja sóc "una autoritat", mireu aquest enllaç al LENOTI...


El LENOTI és "la llista d'encapçalaments de noms i títols de la Biblioteca de Catalunya". Ho explicaré fàcil per als que no sigueu bibliotecaris:

La Biblioteca de Catalunya és qui mana més a Catalunya en matèria de biblioteques. O sigui, qui decideix com es fa què (manuals catalogació, etc). Per resumir, diré que hi ha el LEMAC i el LENOTI. Us explico primer el lemac:

Imagineu que aneu a la biblioteca a buscar llibres sobre la tercera edat. Als catàlegs podeu buscar per títol, per autor... però suposem que no teniu res en ment, simplement buscar llibres sobre aquell tema. Doncs el que se sol fer es buscar "per matèria". Ara bé: si posem TERCERA EDAT, no trobarem cap llibre. Perquè? doncs perquè la matèria acceptada és PERSONES GRANS.

Això avui en dia és un súper problema. Bé, abans suposo que també, però amb la generació Google això és un problema. A mi em suposa un problema i sóc bibliotecària, o sigui que no vull ni pensar en els pobres usuaris. A vegades és millor buscar per paraula clau.

El LEMAC doncs, ens diu quina és la matèria acceptada i quines són les no acceptades (tercera edat, vells, etc). He fet servir aquest exemple perquè és el mateix que utilitzo si he d'explicar-ho als nanos que venen al DIXIT a fer treballs.

Ara anem a pel LENOTI. També explicat de manera simple: serveix per saber quin és el nom correcte d'aquella persona per poder tenir totes les obres d'un mateix autor agrupades. És a dir, no serveix que a unes biblioteques posem "Cervantes, Miguel de", altres "de Cervantes, Miguel" ... "Cervantes" "Miguel de Cervantes" etc etc. Són masses maneres d'escriure un nom per una sola persona. 

Per això estan els catàlegs d'autoritats! per unificar! i el més famós de tots és el "Authorities", de la Library of Congress... una biblioteca molt molt important :-)

I fins aquí la meva explicació. Resumint: que gràcies a que Bibliotecaris de paper ja es troba al catàleg de biblioteques públiques, jo ja sóc una autoritat, jaja! I que per tant, si faig més còmics o escric algun llibre, el nom oficial serà:

Ramirez, Eli (Ramirez Andreu), 1982-

i no:
  • Ramirez Andreu, Eli, 1982-
  • Ramirez Andreu, Elisabet, 1982-
  • Ramirez i Andreu, Elisabet, 1982-
(l'any es posa per no confondre amb altres persones que es diuen igual).
 

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Cuac, Cuac

¡¡Enhorabuena, Eli!!

Supongo que será enhorabuena por lo que medio entiendo, ya que sabes que yo, de catalan, RES DE RES.

Alazos. Pato (The One)

Anònim ha dit...

Molt be, Eli!! i referent a que ets una autoritat,..... i més que ho seràs, si vas per aquest camí.
Ah ! ja saps que si no vas de vacançes aquests dies... tens quelcom pendent.
Per cert entra al nostre blog i veuràs que estem escalfant motors
Salutacions Miquel.

Míriam ha dit...

Enhorabona, Eli =D!!!

Primer ISSN i ara registre d'autoritat! Bibliotecaris de paper no para .O.!!!

Anònim ha dit...

Moltes felicitats!!!!!! :-)
Pere C.

Anònim ha dit...

Hola Eli

¿no funciona el traductor de la página al castellano que hay en el margen derecho?

Un abrazo

Javier Aranjuez

Eli Ramirez ha dit...

Tendría que funcionar... a veces no va.... :(

Anònim ha dit...

Felicitats Eli!!!! Sil.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails