11 d’abril 2012

Goya i Delacroix, al CaixaFòrum

El Caixafòrum de Barcelona compleix 10 anys i ho està celebrant "a lo grande". 

En 10 anys són diverses les exposicions a les que he anat... tot i que tampoc gaires, i algunes d'elles les he comentat aquí al blog. Si no vaig equivocada, la primera que vaig veure va ser la del Henri Cartier-Bresson... però encara no tenia blog...

L'altre dia vaig anar a veure a Goya i Delacroix. Les dues exposicions em van agradar molt!

De DELACROIX no havia vist mai tanta cosa junta. M'agrada molt aquest pintor (bé, típica "Llibretat guiant al poble", que per cert, no hi era). L'exposició reuneix més de 100 obres seves, algunes molt exclusives! (coleccions privades etc), i la veritat és que també s'ha d'agraïr la col·laboració delo Louvre.

He de confessar que les exposicions de pintura no em motiven especialment, i que no m'agraden quasi gens els grans quadres on hi surten escenes de guerra (tipu senyors en cavalls i gent morta pels voltants o lluitant per la supervivència). I tampoc m'agraden els quadres-retrats (tot i que mireu: la PORTRAIT GALLERY de Londres em va encantar, coses de la vida!). A mi el que m'agraden són els quadres així de costums, del dia a dia... i sobretot dibuixos no acabats (esboços). Delacroix va estar molt de temps observannt animals i hi ha molts quadres d'animals, i un és un dibuix d'un cavall i surten unes potes així com taxtades i dibuixades de nou amb llapis al costat. Això sí que m'agrada, fa més proper a l'artista.

Tot i així el quadre que més em va cridar l'atenció va ser aquest:


És "El naufragio de Don Juan" i és un vaixell sense rems ni timó i estan sortejant a veure a qui s'han de menjar. Molt trist, no? Tot i que per naufragis, el millor és "El rai de la medusa" (també més o menys d'aquella época).

Ara pasem a GOYA, Luces y sombras
De Goya n'havia vist més coses, al Prado... però fa la tira d'anys.

Tenim la mateixa estructura d'exposició, amb un centenar d'obres. És impossible abarcar la quantitat d'obres (tant de l'un com de l'altre) però la selecció és molt bona. Com l'anterior amb el Louvre, aquesta exposició s'ha pogut fer gràcies a la col·laboració del Museu del Prado.

Em passa el mateix i diré que a mi els retrats de les duqueses i els reis "me la sua" bastant, tot i que no negarem que l'autor és un geni!!! Per exemple, a l'exposició hi podem veure "La Maja", vestida, això sí.

I ara us deixo amb el quadre que em va agradar més:


Sí, ho sé, no té res d'especial. Però és que m'agrada quan els quadres no són de persones que van pagar moltíssim per deixar-se retratar....!

I ara que hi penso, acabo de recordar un quadre que sempre m'havia agradat molt i que de petita vaig trobar en una enciclopèdia i des de llavors va passar a ser un dels meus quadres preferits:


"Nens menjant meló i raïm", de Murillo.
Em fascinava la manera realista de fer les coses... els peus, la roba.... no sé... està molt ben pintat!!!! Murillo té quadres molt bons. He llegit que la col·laboració amb el Prado s'allargarà a tres exposicions més... a veure que en surt!!!!

Exposicions CaixaFòrum a les q he anat i n'he deixat constància al bloc:
- FotoPres'09

1 comentari:

Paula ha dit...

¡Ya han pasado 10 años! 0-0
Es que fui a la primera exposición cuando lo inauguraron: "De Renoir a Picasso", allá por el 2002; y aunque he visto alguna más no hemos coincidido ni de casualidad porque fui a las de "Dalí, cultura de masas"; "Fragonard", "Anglada-Camarassa" y "Confucio" que fue mi favorita.
Me perdí las de Cartier-Bresson y Palladio que tenía muchas ganas de ver, pero es que ya no vivía ahí, sniff.
¡Que sigan con las exposiciones muchos años más!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails