01 de desembre 2011

La Maternitat d'Elna, al SAT!

L'altre dia em van tocar dues entrades per anar al teatre (@BCNcultura). Concretament, per La Maternitat d'Elna, al SAT! (Sant Andreu)

Sabeu de que va, aquesta història? heu sentit a parlar d'aquesta maternitat?
Quan va acabar la guerra civil espanyola, moltes persones van fugir d'Espanya per anar cap a França. La situació es va desbordar i els van acabar posant a tots en un camp de concentració a la platja (Argelers). Les condicions eren nefastes, moria molta gent (higiènicament era horrible) i els bebès que neixien no tenien pràcticament possibilitats de viure.

L'any 1939, Elisabeth Eidenbenz, suïssa, va fundar aquesta maternitat a 7 km del camp i on es van ajudar a nèixer unes 600 criatures. Al 1944 la van tancar, els nazis.L'obra de teatre és preciosa (i fa plorar).
Ho porta la companyia de teatre Projecte Galilei.

La proposta teatral està basada en la història d’Eidenbenz, una jove mestra suïssa que va seguir la Guerra Civil atenent els infants refugiats al bàndol republicà i que va organitzar una maternitat on atendre les mares procedents dels camps i els seus fills en una residència campestre abandonada de la vila rossellonesa d’Elna. La major part dels 597 infants nascuts a la Maternitat Suïssa d’Elna eren fills de republicanes arribades a l’exili des de Catalunya.
Interpretada per l’actriu Rosa Galindo acompanyada al piano per Luc Olivier Sánchez, ‘La Maternitat d’Elna’explica com la jove Elisabeth Eidenbenz va salvar les dones embarassades d’haver de patir el part en les pèssimes condiciones higièniques, alimentàries i de salut dels camps de refugiats francesos.

L'actriu ho fa molt bé. Actua i canta, i transmet tot el patiment d'aquelles persones i sobretot d'aquelles mares que els hi va tocar viure en tan mal moment. Al llarg de l'obra es van mostrant també fotografies del camp, dels refugiats, de la maternitat.... i en molts moments posa la pell de gallina.

Crec que només la faran fins la setmana vinent i jo de vosaltres, si us interessa el tema, aniria a veure-la.... jo de moment ja m'he agafat el llibre de la biblio i quan acabi el que estic llegint ara m'hi posaré!

Aquí teniu les dades tècniques del llibre:

Títol La Maternitat d'Elna : bressol dels exiliats / Assumpta Montellà i Carlos
Autor/Artista Montellà, Assumpta
Publicació Badalona : Ara Llibres, 2006


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails