03 de novembre 2011

Torre d'aigües de la Catalana de Gas

Segueixo treient suc al tema de l'OpenHouse... :-)
Segurament, si heu passejat una mica per la Barceloneta, haureu vist aquesta torre (m'encanta la foto que vaig fer des del mòbil!):


És molt maca. Està al parc de la Barceloneta i és de l'arquitecte modernista Josep Domènech i Estapà (el típic que no es va fer gaire famós perquè tenia competidors més bons, com Domènech i Montaner). Va ser el mateix que va fer l'Observatori Fabra, que vaig anar-hi també fa poc i tinc pendent fer-ne una entrada! (a veure si per demà!)

Aquesta torre en concret era la torre d'aigües d'un complex molt més gran, que, com sempre, no s'ha mantingut. Coses que passen (en aquest cas crec que la causa van ser els Jocs Olímpics... i jo, abans de 1992, no coneixia res de Barcelona o sigui que no ho sé!) 
 
La torre medeix 45 metres i servia per augmentar la pressió de l'aigua que s'utilitzava a les instal·lacions de la Catalana de Gas. Té una planta octogonal.. Al costat mateix hi ha una estructura de ferro. És un gasòmetre, però no acabo d'entrendre el seu funcionament. El cas és que n'hi havien tres i ara només se'n conserva un. També es conserva un dels edificis, i ara és la seu de "La fàbrica del sol" (responsables entre altres coses de les visites a les clavagueres).


També he llegit una cosa curiosa que vull compartir amb vosaltres: Domènech i Estapà va delegar la feina del bombeig de l'aigua a un amic seu, i l'amic tenia molta feina i ho va delegar a un tal Pau, un alumne seu brillant.
En Pau va treballar de valent durant dos anys i hi havia molta pressió (política i social) per a fer-ne la innauguració. Quan finalment va arribar el dia, el mecanisme no va funcionar.

El pobre Pau va ser objecte de crítiques per part de moltíssima gent, i uns dies després es va suicidar des de la pròpia Torre. Lo trist és que després es va descobrir que no havia sigut culpa seva, sinó d'una peça que era anglesa i fucionava en sentit contrari. Aquí podeu llegir-ne més.

2 comentaris:

Enrique ha dit...

Muy interesante la entrada y la historia del pobre Pau es muy curiosa. También me han gustado el resto de entradas que he leído.
Besos

Eli Ramirez ha dit...

Gracias por venir a mi blog Enrique. Nos leemos ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails