10 de novembre 2011

Patronat Ribas (Enric Sagnier)

Ja vaig comentar en el seu moment que aquest any vaig participar de voluntària a l'Open House Barcelona. L'experiència va ser magnífica i no hi ha dubte que si puc repetiré :-)

Aquest va ser l'edifici que em va tocar:


El Patronat Ribas és una obra de l'arquitecte Enric Sagnier (que ha fet un munt de coses a Barcelona i que al CaixaFòrum en podeu veure una exposició). 

L'edifici va ser un orfanat en els seus inicis, i ara és l'Institut Vall d'Hebron (amb capacitat per més de 1.000 alumnes). No va venir molta gent a veure'l perquè està força lluny.. i és una pena, perquè realment em va impressionar.

L'edifici és enorme i simètric, i la part del mig és la biblioteca (antigament, la capella). És una biblioteca molt gran, per ser una biblioteca escolar (val la pena veure-la):


Es diu Patronat Ribas perquè els diners per construir-se van ser una donació d'un senyor que es dia Lluís Ribas. Al morir va deixar un munt de diners per a què es fes un orfenat a Barcelona i una escola a Rubí (jo pensava que era St Cugat però un comentari corregeix aquesta informació i afegeix que: les van projectar per millorar l'educació dels fills dels empleats de la seva fàbrica tèxtil coneguda com Vapor Nou, també a la llera de la riera de Rubí. Són conegudes com "Escoles Ribas" i són una joia del Moderisme que conviu, curiosament, amb una altra escola de valor arquitectònic per descobrir: les escoles evangèliques del Pastor Albricias a Rubí) Gràcies per la informació!!!! :D
 
Es va inaugurar l'any 1930 i va funcionar fins a l'any 1972. En aquell any es va voler tirar a terra (com passa sempre a les ciutats, que tot ho volen fora...) però la lluita de veïns, associacions i antics alumnes ho va impedir. Actualment és un edifici catalogat i protegit.

Un parell de fotografies de l'interior:Hi ha un llibret de 46 pàgines que explica la història de l'edifici:

Títol Història de l'edifici Patronat Ribas : IES Vall d'Hebron / [autors: Lilia Arellano ... et al.]
Publicació Barcelona : Ajuntament de Barcelona, Districte d'Horta-Guinardó : Arxiu Municipal de Barcelona, DL 2003
Descripció 46 p. : il. (algunes col.) ; 21 x 21 cm

Està en algunes biblioteques públiques de la zona (col·lecció local). Si us interessa l'edifici, podeu llegir més coses allà.

2 comentaris:

Josep GIli ha dit...

Hola!
Perdona que et faci una petita correcció: l'escola que van promoure els germans Ribas són a Rubí, no a Sant Cugat. Les van projectar per millorar l'educació dels fills dels empleats de la seva fàbrica tèxtil coneguda com Vapor Nou, també a la llera de la riera de Rubí.
Són conegudes com "Escoles Ribas" i són una joia del Moderisme que conviu, curiosament, amb una altra escola de valor arquitectònic per descobrir: les escoles evangèliques del Pastor Albricias a Rubí.
Salut!

Eli Ramirez ha dit...

Hola Josep!
Gràcies per la informació aportada! No ho sabia.
Ja està canviat :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails