18 de novembre 2011

Bon Pastor i les Cases Barates


Fa un parell de dissabtes vam fer una ruta pel Bon Pastor (es tractava d’una activitat organitzada pel Museu d’Història de Barcelona, el MuHBa). Em va semblar interessant ja que és una zona de Barcelona que no coneixia personalment i res millor que sentir la seva història de primera mà.

Constava de dues parts: una projecció audiovisual i explicació del que havia sigut el barri (a càrrec d’una persona que ha viscut tota la seva vida allà i ara és professor: Salvador Angosto, a qui han donat la Medalla d’Honor de Barcelona, 2007) i la visita als diferents llocs.

Les "cases barates" són l’element més conegut del barri. En total n’hi havia unes 800. A dins hi vivien dues o tres famílies (i mira que eren petites! Algunes 40 metres quadrats i altres fins a 80) (actualment, les que queden, són unifamiliars).
L’Ajuntament les ha anat tirant a terra i ha re-allotjat als ocupants cap a pisos. Encara queda alguna fase per cobrir (segurament n'haureu sentit alguna cosa, hi ha hagut força polèmica).
 
Ara la lluita està en que volen conservar ni que sigui una filera d’aquestes casetes, com a centre de documentació per al futur. Ens van explicar que ja hi ha plans per conservar una filera de les de 80 m, però ells volen que es guardi també una filera de les altres, ja que la majoria teníen 40 metres i tirar-ho tot a terra és desconfigurar la història

Aquesta és una zona de les que encara queden empeus (ens van deixar entrar dins d’una d’elles):


Apunt: Mossèn Joan Cortina va fer moltíssim per aquest barri i es pot dir que és gràcies a ell que s’ha pogut anar tirant endavant. El Mossèn (que ja va morir) ha passat a la història amb el sobrenom de “Pare Botella”, ja que per aconseguir fons recollia ampolles de vidre. De fet la parroquia del Bon Pastor porta el seu nom i hi ha un vitrall amb algunes ampolles (no vam poder entrar per dins)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails