17 de novembre 2011

100 Qüestions per entendre l'atmosfera (Jordi Mazon; Marcel Costa)

A vegades no ens adonem de la quantitat de coses que giren al nostre voltant...

Jo sóc una persona de lletres xDDD, però m'agrada aprendre coses noves (l'altra cosa és poder-ho absorbir tot, perquè clar, no tinc una súper-ment!). Per aquest motiu vaig agafar-me aquest llibre:


Què és? doncs clarament el que diu el títol: cent preguntes amb les seves 100 respectives respostes que ens expliquen de manera clara i senzilla coses sobre l'atmosfera. El llibre es divideix en sis blocs:

- Estructura de l'astmosfera
- Diferències entre climatologia i meteorologia
- Dinàmica atmosfèrica
- Núvols i fenòmens meteorològics
- Observació meteorològica
- Influcència del temps en activitats humanes i natura

Algunes coses que he après (i que per tant, abans no sabia o no sabria explicar-ho).

1) L'arc de Sant Martí en realitat és un cercle. Sí sí, un cercle! però nosaltres, des de la nostra posició, no podem apreciar-ho. Si pujes a una muntanya molt alta o vas volant en el moment just, ho podràs veure (però és força difícil).

2) He après el motiu per el qual als cementiris s'hi planten xiprers. Són arbres alts i actuen de parallamps (i és millor que els llamps caiguin al cementiri XD) La sombra del ciprés es alargada...

3) Diferència entre llamp i llampec: el llamp toca al terra i l'altre no.

4) Quan el sol es pon, MOLT RARAMENT, es pot veure que l'últim raig es de color verd. Flipant, però cert. Busqueu "rayo verde" a Google i ja veureu.

5) No triga el mateix un avió de Barcelona a Nova York que de Nova York a Barcelona.

6) Un sol kilo de gas CFC destrossa 70.000 kg d'ozó, absorbeix calor i comporta efecte hivernacle.

Tot i això i moltes coses més. Si teniu curiositat per aquest món que ens envolta, ja trigueu en reservar el llibre a la biblioteca! :-)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Eliiiiiiiiiiiii els profes del curs d'introducció a l'Observació Meterològica eren els escriptors del llibre. El Jordi Mazón és profe de la UPC, q fort! ^0^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails