26 de setembre 2011

"Els secrets del Born" (Jornades Europees del Patrimoni)

Aprofitant una de les activitats de les Jornades Europees del Patrimoni (23-25 setembre) vaig fer la ruta "Secrets del Born" (inclou barri Gòtic).
Es tracta d'una ruta per carrers turístics que mostra coses que no són turístiques. La ruta la va fer l'historiador Dani Cortijo, ja conegut pel súper blog "Altres Barcelones" (em va fer gràcia conèixer en persona un tio del qual n'he llegit moltes coses :D)

Costa molt resumir en una sola entrada tot el que va dir, per tant jo us recomano que la feu i us encantarà :-) Aquí us en faig una mica d'explicació...
Bàsicament... és una ruta que serveix per desmentir totes les nostres creences.

Barcelona no tenia el barri gòtic com el que tenim i veiem ara. Es va muntar molta cosa a posteriori i amb el temps ens ho anem creient. No deixa de ser com una mena de parc temàtic! Mireu aquest edifici:


Les finestres són més falses que un duru sevillano! I també ens va ensenyar un gravat en una catedral (a la façana) que mostra una escena de la pietat de Crist... I ÉS DE PLÀSTIC!! és de plàstic perquè no el robin! XD i que m'en dieu d'aquest pont medieval tant bonic que tenim?


Què bonic i que antic, eh!!! Doncs és de 1928, no té ni 100 anys T_T. Forma part del parc temàtic jajaja. Es va fer per l'Exposició Universal, com les finestres de la fotografia anterior. Ai quina estafa.... T_T

La ruta segueix per la Plaça Sant Felip Neri. Estarem d'acord que és una de les places més maques de la ciutat :). Mil coses s'han dit de la metralla de les parets, però es va bombardejar dues vegades, i els nens que van morir eren a sota terra, però les bombes italianes eren molt xungues (com ja vaig dir el dia que vaig explicar el refugi antaeri de Gràcia, els italians aliats de Franco bombardejaven des de Mallorca...!)
El que molta gent no s'hi fixa és que la plaça és mig falsa: hi ha metralla en dos edificis... i la resta? la font no hi era i els dos edificis del davant tampoc. El dels sabaters el van moure pedra a pedra....

Els apanyos es poden veure si, com diu el Dani Cortijo, ens acostumem a mirar més enllà de l'altura dels nostres ulls. Fixem-nos-hi:


Ho haveu vist? cortar y pegar!
.
Ens van ensenyar que algunes pedres tenien coses escrites. Alguns són símbols dels constructors, altres són indicacions (LOPOV = lo pou, indica pou d'aigua), i d'altres, per sorprenent que sembli, són pedres de cementiris, de tombes.
Resulta que quan eren antijueus, es van agafar pedres de les tombes. Al costat del Museu Frederic Marès se'n veuen! inscripcions en hebreu!

I bé, seguint amb les estafes,... LA CATEDRAL és una gran xufa :-)
La façana i altres són súper recents. Ens volen vendre la moto que Barcelona és molt antiga i re de re,... ¬¬ A més posa que allà mateix hi ha l'aqüeducte i no és veritat, en realitat està aquí i així:

.
Ah! i també ens va explicar coses de tortures... per exemple, un home va estar a punt de tallar-li el cap a un rei (Ferran el catòlic?) i per càstig no el van matar, sinó que el van torturar a base de bé (tallant dits, dets, ulls, nas, pit, orelles, dents.... i metges mantenint en vida a la víctima, un horror). Això a la plaça on hi ha el museu d'història de la ciutat, amb la torre de Martí l'Humà que es va fer 100 anys després de la mort de Martí l'Humà.
I també hi ha un carrer que és el que va a la plaça St Jaume. Ara es diu "Baixada de la Llibreteria", però antigament era la baixada de la presó i tenia 100 cantonades (ruta circular) i donaven assots als delinqüents (100, 200, 300 o 400 cops).


I bé... mil coses més, el que passa és que no acabaria mai d'explicar les mil coses noves que vam aprendre. Vam veure l'edifici on Jacint Verdaguer feia exorcismes, com reconèixer prostíbuls de l'época...
Hi ha un carrer que és actualment el més estret de Barcelona i es diu carrer de les mosques perquè antigament era magatzem de menjar i hi havia milers de mosques O_O I per allà darrera hi havia la fàbrica més important de monedes en aquella época....etc. Històries mil. Com em va molar fer aquesta ruta, en sèrio!!! Dues hores que van passar volant!!!

Més informació: http://www.cultruta.com/php/apps.php 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails