24 de febrer 2011

Katsumi Komagata: Així neix el llibre il·lustrat

L'altre dia vaig escoltar al Sr Komagata i em va il·luminar. Abans, però, petita crítica a l'organització: Elisava (escola de disseny important on es va realitzar la xerrada) no va avisar que un cop plena la sala principal, els assitents anirien a sales amb pantalletes. D'acord que és un home que mou gent i així ho aprofita més gent..., però això s'avisa.

1) O fas retransmissió en directe i per internet
2) O avises al interessat que no veurà al Sr, sinó una pantalla.

I a sobre, no li vam veure la cara perquè la càmara només enfocava la taula on anava mostrant els llibres. I en ocasions, es perdia la visió! Fatal, ho sento. Haurien d'haver avisat i deixar a criteri de cada un la decisió. Tot i així, s'ha d'agraïr l'esforç que s'ha fet per acostar-lo al màxim de gent possible....això sí.

I ara sí: anem al centre de la qüestió.

Komagata fa llibres infantils des de que va nèixer la seva filla, que ara en té 23. Ell (amb un humor molt agradable) ens va explicar que el va sorprendre molt tot el tema del part i el cordó umbilical... i d'allà va nèixer el seu primer llibre:


El traductor (Yoshi) m'ha fet gràcia quan no trobava la paraula per definir "el camino por dónde bajan los bebés"

Amb el naixement l'autor s'emociona i s'inspira, i quan la nena té 3 messos, crea unes fitxetes per potenciar la comunicació entre els dos. Lo de les fitxetes li va molar...

El següent que ens va explicar es que quan la nena ja parlava una mica, la va portar a passejar pel parc. Llavors li va donar una fulla i i va dir: "FULLA"... i a l'endemà, va donar-li la mateixa fulla i li va dir "VERD".
Al cap d'uns dies van tornar al parc i la nena va senyalar fulles i va dir "verd! verd! verd!" ... quan en realitat, les fulles.... ja eren grogues. Per això el seu següent projecte van ser fitxetes desplegables per conèixer colors:

 .
I ara vé lo bo! perquè les llibreries no ho veien clar... i un dia, al MOMA (perquè ell va estar 5 anys a NY treballant) ho va mostrar i van quedar encantats. Llavors van posar les fitxes a l'aparador i un dia una BIBLIOTECÀRIA francesa va passar per davant i se'n va enamorar (de les fitxetes). Per tant, en plan cadena total, Komagata es va introduïr a França i per extensió, a Europa.

La nena anava creixent i el següent problema va ser la fase de "tot ho trenco". Llavors Katsumi va atacar amb llibres "delicats, de papers variats" (van acabar trencats, clar, però ell va intentar reparar i tal). Ell volia transmetre la idea de que al món hi ha COSES FRÀGILS.

Un dia li va arribar un repte per part del Pompidou (París): crear un llibre que fos útil i guai per nens invidents. I que parles de les formes.
Era difícil i primer va fer proves amb formes de paper. Quadrats que es convertien en quadrats més grans, quadrats dobles, rectangles... (una passada). I tot allò ho va posar en un llibre que tenia una portada coberta plena de foradets que eren braille.

Aquest home és molt guai.
Després ens va explicar alguna cosa més, com per exemple, que al morir-se un tiet seu va adonar-se de la fragilitat de la vida... i va fer un llibre amb un arbre... i el pas del temps.

Va passant el temps i un dia, l'arbre, ...desapareix
I bé, finalment ens va ensenyar imatges de la seva col·laboració en un hospital (zona pedriatria). Realment maquíssim... i afegeixo, en aquest punt, que a Catalunya tenim l'Hospital de Sant Pau amb il·lustracions de Miguel Gallardo (i reprodueixo aquí algunes imatges del seu blog: http://miguel-gallardo.blogspot.com/)

 
 
 

Bé. Crec que ja no vull ser bibliotecària! vull ser il·lustradora, vull fer llibres infantils amb colors i fulls de diferents textures i.... i.... moltes coses, vull!!!! 

5 comentaris:

Alex Pler ha dit...

És genial aquest home, a veure si aprofiten per publicar-ne més llibres, aquí!!!

Soyyoeldani ha dit...

Que maco!

Tinc una amiga ilustradora, y crec que t'agradaria molt!!!

Ja saps Eli que has de fer doncs... jejejejjeje

Eli Ramirez ha dit...

Presenta'm la teva amiga, Dani :)

Nodami ha dit...

totalment d'acord amb la critica a Elisava!
endavant amb alló d'il·lustradora! tu pots!

serena ha dit...

Moltes gracies, jo també estava a punt de fer l'"esforç" d'anar a la conferencia i despres vaig pensar: i si em quedo a fora? Mes gracies per haver-ne fet un resum molt instructiu!!! Serena

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails