05 de gener 2011

Serveis bibliotecaris: el servei de xat

Que les biblioteques canvien amb el pas del temps no és una novetat sinó una evidència.
Una mostra (una d'elles) és la manera com els usuaris contacten amb els bibliotecaris (*utilitzo bibliotecari com a paraula de caire més genèric, vale?) i per exemple, el XAT.
,
El xat és una cosa relativament nova... i en biblioteques (/centres de documentació) doncs cada cop s'està extenent més.
Jo recordo que quan feièm primer de carrera (diria que era "Fonts i Serveis d'Informació", amb l'Amadeu) vam fer un xat en directe amb els de la biblioteca (si mal no recordo) de Nova York, New York Public Library. Ells tenien, i tenen, un servei d'ask a librarian [Chat whit a Librarian]. -->De fet és molt bo, perquè el tenen available 24 hours a day, 7 days a week (craks!).
.
Pensat-ho bé, resulta un servei molt útil i pràctic.
A DIXIT també en tenim un. Funciona tot el dia sempre i quan el centre estigui obert (o sigui, de 8 a 19h de dilluns a dijous i els divendres de 8 a 3).
Quan venen visites a DIXIT explico el xat i el provo en directe. Fa gràcia perque per definició surt la cara d'un home somrient...
..
El xat ens salta a 4 ordinadors simultàniament, de manera que si un usuari vol contactar amb el centre, sempre hi haurà algú per donar-li resposta.
Aquest fet és molt pràctic perquè per exemple quan estava a Chile a la Biblioteca Nacional, ells doncs van començar aquell mateix mes a instaurar aquest nou servei. Ara em consta que el tenen sempre obert, però en aquells moments (agost 2010) només l'oferien una hora al dia, de 12 a 1, i només saltava el xat en un ordinador.
Nosaltres fem login quan obrim l'ordinador i ens oblidem del tema... i si entra un xat, ens salta una finestra emergent.
.
Pràctic, oi?
.
- Tant la NYPL com la BN Chile utilitzen Question Point
http://www.questionpoint.org/

- A DIXIT utilitzem Live Chat Software for Live Support
http://www.providesupport.com/

Ah! i tota aquesta entrada ve perquè ahir vaig veure la notícia de Infosud, un servei de referència virtual de la Universitat de València (i que estrenen el "chatea con nosotros": http://www.uv.es/infosud/cas/chatcas.html)
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails