05 de març 2010

Llibres electrònics i biblioteques públiques

Ja han arribat:
.
.
Titular del dia (d'ahir): "El govern introdueix un total de 28 lectors de llibres electrònics a 20 biblioteques catalanes amb 249 títols diferents en català, castellà i anglès".

La idea és que els usuaris (i, de pas, els bibliotecaris) puguin familiaritzar-se amb aquesta nova joguina. Es repartiran en menys de dues setmanes a 19 biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya (i a la Biblioteca de Catalunya).
Un dels altres objectius és (i copio directament): fomentar el desenvolupament de col·leccions digitals de llibres electrònics per part de les editorials catalanes i un model de negoci especialment dirigit a les biblioteques del país.
.
28 Són molt poqueeets! (un va cap a Blanes, per cert) però per fer proves, ja està prou bé. La veritat és que barats no són pas. Lo bo és que el dispositiu escollit inclou també el menú en català (no esperava menys del Dep de Cultura i Mitjans de Comunicació :D).
.
La cosa és: tots els llibres estaran ja dins el llibre (o sigui, totes les obres estaran ja dins del dispositiu). 110 són en català, 92 en castellà i 47 en anglès. Els que estan en castellà i anglès són de domini públic, dels que són universals i lliures.
Una altra cosa a destacar és que les obres es troben en format epub (un dels que té més possibilitats d'esdevenir estàndard, tal com diu la notícia)
M'alegro d'haver fet l'assignatura de Multimèdia quan parlen de coses d'aquestes (que abans no entenia :P). Nosaltres a calsse vam haver de fer una pràctica i vam crear un llibre electrònic en format ePub, "El soldadet de plom" i vam posar de context una biblioteca pública i tal... la idea no era tan allunyada :-) Fins i tot vam posar a la pràctica escrita que la biblioteca tindria un espai web dins el catàleg on els usuaris poguessin descarregar llibres. I vés per on:
.
El Departament ja treballa en una plataforma tecnològica que permeti la descàrrega dels llibres electrònics des del web de les biblioteques
.
(som uns visionaris jajajajaj!)

Per cert, per veure l'àlbum complet de les fotos dels ebooks (des de tots els angles possibles), podeu anar al següent enllaç Flickr: http://www.flickr.com/photos/40115459@N08/
.
Només li veig un problema:
Segons el que es diu, un usuari podrà endur-se el llibre electrònic a casa i provar-lo durant 15 dies. 15! I quan el tornin, omplir un formulari.
Ok però, 15 dies són masses, això farà que només 4 (nombre genèric) privilegiats provin el dispositiu. Només n'hi ha 28 a les biblioteques catalanes... i quins usuaris seran els escollits? el primer que arriba se l'emporta? Tinc curiositat... no per provar l'ebook, que ja l'he provat, sinó pel procés de prova... no ho veig clar... Igual hagués sigut millor tenir el ebook a sala i que els usuaris el provin allà mateix... no per una qüestió de confiança, sinó pel fet de poder arribar a més públic, més divers, i això permetria potser una comunicació millor, més enllà dels qüestionaris...
.
I ja que parlem de BIBLIOTEQUES, no deixeu de visitar ARGUS, el nou catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona, Terres de l'Ebre i de sis poblacions barcelonines (jo tb vaig posar el meu petitíssim granet de sorra en el seu moment xD).
Atenció la web:
.
I una petita curiositat:
.
Resultat:
Som, com diu una professora nostra, "una professió d'alt nivell". I és clar! Qui ho dubta? Per cert, la feina em va força bé. Hi ha trenta mil coses per fer i a vegades no me n'adono del pas del temps. Ahir mateix em tocava jornada de 10 hores i vaig omplir-ne cada minut sense quasi ni adonar-me'n. Només necessito una mica més de temps per familiaritzar-me amb les tasques i el centre... :-)
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails