24 de febrer 2010

Biblioteques amb pocs usuaris

Hi ha biblioteques (no biblioteques públiques com a tal, evidentment; sinó d'àmbit especialitzat) que tenen pocs usuaris.
.
Algunes les tanquen. Altres es queden.
.
L'altre dia a classe vam parlar d'una biblioteca que tenia menys de 20 usuaris l'any. Una biblioteca que, a banda de ser una de les més especialitzades en el seu àmbit, disposa d'un pressupost força bo i que, a més, te subscripcions que costen una pasta i que quasi bé no les trobareu enlloc més.
.
No és la meva intenció criticar una cosa que desconec (i menys fer-ho en un blog públic), però no entenc perquè passen aquestes coses.
Sóc la primera en defensar inversions públiques en biblioteques (que no és el mateix que inversions en biblioteques públiques)... però no acabo d'entendre com, una biblioteca que pot presumir de bon fons, no faci res per augmentar els seus usuaris.
.
Ho sento però no ho entenc!
.
Em sembla molt bé que es doni suport a la recerca i que aquesta sigui la principal funció de certes biblioteques. Fins aquí d'acord (estem d'acord que no totes les biblioteques són públiques). Però no sé... a mi ja em sembla bé i més o menys correcte que una biblioteca d'aquestes característiques només pensi en usuaris especialitzats... però un any té 365 dies... i amb 365 dies es poden fer moltes coses! Unes quantes xerrades, un parell d'exposicions a l'any,...
.
La pregunta que em faig jo és: penso que està bé que hi hagi un lloc físic on guardar tots aquests documents (publicacions periòdiques, monografies, etc etc etc) però fins a quin punt és útil sinó hi ha usuaris? (igual és que tinc un conecepte massa públic de les biblioteques, tot i que intento ser objectiva) Fins a quin punt val la pena mantenir les despeses de la sala i personal?
(i torno a dir que no critico perquè no conec els casos a fons, simplement, no ho entenc, necessito un punt de vista especialitzat que potser no dec tenir)
.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

JO no hi entenc gare.. però que vol dir que nomes té 20 usuaris???? que nomès hi solen anar 20 persones????? o es que no ho entenc.... :O

Anònim ha dit...

Tots el bibliotecaris hauríem de tenir ben presents les 5 lleis de la biblioteconomia, que Ranganathan va establir el 1932.

La cinquena llei diu (més o menys): "La biblioteca és un organisme que creix".

Si una biblioteca no creix, TANQUEM-LA!

http://blogdeldijous.blogspot.com/2009/08/ranganathan-i-el-seu-117e-aniversari.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails