29 de desembre 2009

Diorames (de pessebres) (a Lloret)

Hi ha molts elements tradicionals que només apareixen per aquestes festes i que val la pena parar-se i dedicar-hi una estoneta. Una d'aquestes coses són els diorames.
.
Què són els diorames?
Tècnicament, un diorama és una maqueta que es posa, generalment, dins una caixa i del qual només se'n mostra la part frontal. D'aquesta manera, l'interior por jugar amb diferents punts de vista i il·luminacions, per crear diferents efectes.
.
Els diorames nadalencs són tot un món. Si algún dia heu anat a una exposició de pessebres, de ben segur que eren diorames.
Normalment són escenes (una única escena) del naixement o altres escenes bíbliques relacionades amb el naixement (per exemple, pastors), tot i que hi ha de tot.
Cada cop n'hi ha més d'escenes quotidianes en to nadalenc (això sí, tot pobles de muntanya i ambients rurals... si algun dia faig el meu propi diorama, el faré modern!)
.
També hi ha diorames on està tot fet a mà (casa, estructura, personatges) i d'altres que no (directament són figueretes comprades).
.
Veiem-ne un parell d'exemples (fotos que he fet aquesta tarda a la mostra de diorames de Lloret de Mar) (un és de la meva amiga Neus i l'altre del seu pare!):
.
.
Com veieu, s'intenta que, en un sol pla, hi hagi prou perspectiva i profunditat. Normalment la caixa es talla a mida per tal que no es vegi el que no s'ha de veure (cables de llum, per exemple).
.
Si doneu un cop d'ull al Google, podreu veure molts diorames.
Jo us deixo amb aquesta web, que també hi ha una bona selecció: Associació Pessebrista de Vilanova i la Geltrú.
.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ualaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! que guay!!!! torno a sortir al teu blog!!!!!! m'encanta!!!!! merci!!!!!! quina ilu que m'ha fet al entrar!!!!!! si si .. l'any que ve farem el curs ( si el tornen a fer i farem un pessabre nosaltre!!!!!! per cert guardat el dia 28 de febrer ehhh!!!!!! tu i jo a pels tresors !!!!!! jijii un petonet

gtauste ha dit...

Ves a Girona al lloc aquell que vam anar al temps de flors, allò que era un dipòsit d'aigua. On hi havia aquella espantosa liana d'agulles. Allàhi ha una expo de pessebres molt ben parits, de asociacions de Girona, salt, sant Feliu de Guíxols i tb algún de Lloret.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails