29 d’agost 2009

Sedentaris. Els primers poblats de Catalunya

A Lloret aquest estiu s'han aprofitat les instal·lacions de la Sala d'Exposicions de l'Antic Sindicat per dur a terme l'exposició temporal "Sedentaris. Els primers poblats de Catalunya", organitzat per l'Obra Social de La Caixa.

La veritat és que si voleu veure-la, no teniu massa temps, doncs demà la treuen (xD). El que passa és què, problablement, l'exposició vagi cap a una altra població... que és el que acostuma a passar amb aquestes coses :-)
.
La mostra ens situa 8000 anys enrera (que aviat és dit!), quan les persones que vivíen al nostre petit país va canviar el seu mètode de vida, passant del nomadisme al sedentarisme. O sigui, quan van decidir deixar de donar voltes buscant llocs nous on caçar o recollir fruits i van decidir montar poblats amb cabanes i cultivar ells mateixos les coses, més o menys així:


Els catalans d'aquella época van doncs, abandonar poc a poc les seves costums per passar a formes de vida millors, i això és el que intenta mostrar-nos l'exposició.
L'agricultura i la ramaderia van convertir-se poc a poc en el seu mode de vida. Ja no calia caçar: podien tenir animals i extreure'n més beneficis!
.
Aquí veiem un home del Neolític (tal com ens va dir la guia, "ben afeitat i arreglat només en motiu de l'exposició" ;P)

.
Aquesta última imatge reflecteix una reproducció de l'interior d'una d'aquestes cabanetes. En concret, es mostra l'estil de vida d'un petit poblat del qual s'han trobat restes prop del llac de Banyoles.
.
Si teniu l'ocasió (ja sé que és més difícil que la resta d'exposicions que comento) podeu veure-la. És curteta i petita, i ens apropa a l'estil de vida d'aquells homes que van viure fa vuit segles pels mateixos llocs on som ara nosaltres! [Per cert, i petit consell: si podeu pillar una visita guiada, millor que millor, ja que és molt més complert si no hi entens massa]
.

2 comentaris:

gtauste ha dit...

Uiiii això de que passar al neolític era anar a sistemes de vida millor es mooooolt inexacte -i si o deien a la visita guiada, directament mentida. Si pots aconseguir la Vanguardia de ahir, la entrevista de la Contra anava una mica per aquí.

Eli Ramirez ha dit...

per? home, abans, pobrets, anàven d'un costat a l'altre... :P

Gràcies als primers sedentaris, avui en dia tenim un pis, un sofà, un lloc on tornar :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails