26 d’agost 2009

MHCat: Retallables de la Guerra Civil (1936-1939)

Per no perdre el costum, avui torno a actualitzar amb un museu. Bé, en realitat no és el museu en sí, sinó l'exposició temporal que s'hi està duent a terme.
No sé si heu anat algún cop al Museu d'Història de Catalunya, però si no ho heu fet, us ho recomano. No és el típic museu de mirar les coses de manera estàtica, sinó que et deixa tocar i posar-te en situació (un lloc què, per la història que inclou, és molt actual!).

Bé, com ja he dit, em centraré només en la exposició que s'hi pot veure fins al 24 de setembre.
Es tracta d'una col·lecció de retallables de la Guerra Civil (Col·lecció de Francesc d'Asís López Sala).
.
.
Es divideixen en tres parts: II República, Guerra i Postguerra.
En total hi ha un recull de 105 retallables, i la veritat és que resulta un punt de vista de la guerra força diferent al qual estem acostumats. Hem de pensar que els destinataris són -eren- els nens de l'época i és curiós veure com a banda i banda es feien retallables per ensenyar als nens i nenes a jugar amb el bàndol que volien... (una menjada d'olla i pur markèting, d'acord).

Alguns estaven molt currats. Altres eren més aviat lletjots (com el que teniu a continuació):
.

Així doncs, si aneu a veure la expo, veureu ple de soldadets, tancs i infermeres de paper, amb la seva respectiva artilleria o recreacions de paisatges de guerra.
.
I com a curiositat us deixo la següent -i última- imatge. No es veu molt bé per culpa del flash, però si us hi fixeu, veureu que és la mateixa imatge a l'abans i després de la guerra: mireu bé la bandera: al retallable de dalt és republicana, i a la d'abaix, espanyola. Això és degut a que les editorials, per no perdre diners, van haver de pintar el que teníen a corre-cuita :-)


Per a més informació:

- Exposició temporal (amb el Full de mà en pdf per descarregar)
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails