11 de juliol 2009

Palafrugell, Calella... i les illes Formigues!

Aquest matí he anat a Palafrugell. No hi havia estat mai i és un poble força maco, tot i que s'ha de reconèixer què, com a molts altres pobles ha passat, l'urbanisme ha tret part del seu encant històriconatural, deixant-te ara només alguns carrers, com aquest de la foto:
..
Fa ràbia però hem d'intentar no pensar-hi massa suposo. Lloret també era un poble de pescadors ben maco i bé... ara és diferent.... Tot i que té MOLTES COSES MAQUES (algun dia faré una entrada o dos com cal sobre Lloret, pq mireu lo maco que és!)
.
Bé, el cas és que després de Palafrugell ens hem acostat fins Calella de Palafrugell, que té una platja preciosa que he mirat amb recel perquè no duia bikini i m'estava morint de calor. Mireu que maca:
.
.
I ara us explicaré un fet històric (cortesia de'n Gerard): La batalla de les Formigues


Les Illes Formigues són un petit grupet d'illetes que estan entre Palamós i Palafrugell. 16 en total.
Els dos municipis han lluitat sempre per obtenir la seva propietat, i tot per al valor històric que representa: resulta que fa mooolts i mooooolts anys (1285) va tenir-hi lloc una batalla naval força important.

Resulta que quan va morir Jaume I, li va deixar a un dels seus fills tot el que era Catalunya, Aragó i València... i es va casar amb una princesa que li assegurava tb obtenir Sicília (ho estic explicant de manera fàcil i sense entrar en detalls, que si no avorreix). Però els francesos també volíen Sicília, i s'hi van adelantar.
Què passava? que els sicilians no volien als francesos, i li van dir al fill de Jaume I (Pere II) que agafes un excèrcit i que fes fora als francesos. Dit i fet.

Els francesos, enfadats, van anar a parlar amb el Papa, i ell va donar permís perquè els francesos invadissin Catalunya. I així van fer-ho... i van començar a entrar per dalt fins que van arribar fins a Blanes. Per poder menjar, van crear petites reserves a la costa, i totes les provisions les guardaven/obteníen d'allà mateix.

Els catalans, poquets però valents, van dons fer una mena de guerrilla i van atacar una d'aquestes flotes: la de les Illes Formigues!!! i com que som més guais i més forts, els vam guanyar. I com que els catalans d'aquella época també eren molt llestos, llavors van decorar els seus vaixells "a l'estil francès", aprofitant trossets de barca dels adversaris vençuts.

Així doncs, fent-se passar per francesos, els catalans van eliminar-los de Roses, Cadaqués i on fes falta més, i al acabar-se les provisions, els francesos van tornar cap al seu país.

Fi de la història! :-)
.

4 comentaris:

gtauste ha dit...

Molt bon post!!
Me n'alegro que t'hàgin agradats els carrers del...."barri vell". Son potser el més històric del poble!
I Calella ha estat molt bé, llástima que no anessim vestits per l'ocasió.
Queden Llafranc, el camí de ronda, Tamariu, el far(http://www.youtube.com/watch?v=t1weCcfnZVc), el camí del Golfet...

I gràcies per la cita i el relat històric!! ;)

Eli ha dit...

si bueno, el relat històric que quasi m'he hagut de currar jo mateixa XD jiijijijij

gtauste ha dit...

Eehh que volies qiue fes, que et donés una lliçó d'història medieval mentre tu estaves mig marejada per la calor, i amb aquella carona de pena? XDDD

Eli Ramirez. ha dit...

no tranki, no calia:

els bibliotecaris sabem trobar la informació què volem, on volem i quan volem

>:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails